Sziasztok Macs-Gazdik!
Hát Anna, ez a történet nem dobott fel

, de azért néha ilyesmiről is kell beszélni, úgyhogy örülök, hogy megírtad. Szomorú, hogy míg egyes cicusok jó helyre születnek vagy kerülnek, addig másokra ilyen sors vár. Ami engem illet, ha ilyesmi tudomásomra jutna, azonnal elmagyaráznám az illetőnek vagy illetőknek, hogy ez miért
állatkínzás, és tudom, hogy jelenlegi tudásoddal ma már biztosan Te is így tennél. Én attól sem riadnék vissza, hogy soron kívül egy állatvédő szervezetet (még ha hatósági jogkörrel csak közvetetten rendelkeznek is) értesítsek ilyesmiről, mert semmilyen emberi lénynek nincs joga egy állatot ilyen rabszolgasorsra és szó szerinti börtönre kényszeríteni. Az állatkerteket is ugyanezért ítélem el és gyűlölöm (mert látom, hogy mit élnek át ott azok az élőlények és nem a terrárium vagy a növényház szekciókra gondolok most), valamint az igénytelen, kis mozgásteret adó, elhanyagolt, lepusztult, így jobbára természetellenes közegű vadasparkokat, ahol fű nem nő, de a négylábúak csüdig süllyednek a mocskos sárban.
Hogy egy macska miért karmolná össze a tévét, ha az ki van kapcsolva (??), elképzelni sem tudom, de fő a "védelem"! Milyen szánalmas. Ha olyan sokat törődtek vele, ahogy gondolom, akkor a maine-coon biztosan elvadult volt és zavaros viselkedésű, hiszen valódi szeretetet sosem kaphatott, így folyton idegennek érezhette magát és aligha találhatta a helyét (hiszen nem is 20 nm-es panelszobába való). Emiatt pedig a gazdáiban sem lehetett meg a kellő bizalom iránta. A macskatartás nem arról szól, hogy legyen egy állat otthon, akit lehet etetni, mert az milyen jó dolog, hanem arról, hogy
egy taggal bővül a család. És ő is teljes értékű és megbecsülésű lesz (azaz kell, hogy legyen), csakúgy mint a többiek, akik emberek. Erre írtam azt nemrég, hogy aki ezt másképp gondolja, az tartson díszhalat vagy teknőst, mert azokkal tényleg nincs ilyen "gond" és az "almozás" is ráér, továbbá az egyedüllétet is jól viselik...
Minden olyan gazdának hasonló bánásmódot kívánok, őszintén, aki képes egy macskát bezárni és úgy hagyni és mellesleg majd valaki néha megeteti szegény párát. A lényeg, hogy neki "le legyen a gondja róla". Az ilyen embereknek el lehetne ugyan magyarázni, hogy képzeljék magukat a cicájuk helyébe, de úgy gondolom, hogy reménytelen szélmalomharc, úgysem tudnák megérteni, ésszel felfogni, hiszen "ugyanmár, az csak egy állat", meg "nehogy már ilyen áldozatokat kelljen egy macskáért hozni". Ezért ezeket az embereket jól be kellene zárni 2-3 hétre egy süketszobába úgy, hogy három naponta kapnának egy tányéron valami ételt, meg egy pohárba vizet és akkor elvinnék tőlük azt a 2 nejlonzacskót, amibe a dolgukat kellett végezniük, majd újra kattanna a zár és nagyon szomorúan nézhetnék az ajtót belülről... Hmmm. Szerintem utána már elgondolkodnának. Sajnos azonban - mint a híradókban is láthatjuk - számtalan helyen embertelen módon bánnak az állatokkal, lovakkal, marhákkal, kutyákkal, macskákkal, alig győzik a hatóságot is segítségként hívó állatmentők a gonosz gazembereket távoltartani és lefogni az elkobzás idejére. Én sokkal szigorúbban büntetném a hasonló bűncselekményeket és minél több állattal tesz valaki ilyet, annál hatványozottabban. Ugyanakkor számos dél-amerikai és délkelet-ázsiai országban kedvenc eledel a kutya és a macska.

Nálunk legalább nem eszik meg őket! Jujj... Mindezen gondok ellen azonban mi keveset tehetünk, az állatvédők is többnyire csak kisírt szemekkel mentik, ami menthető világszerte, de pár hónap múlva már újabb állatok sínylődnek az eltiltott gazdáknál.
Ami viszont az internetre feltöltött töménytelen mennyiségű képet és filmet illeti, azok arról árulkodnak, hogy a fejlett országokban a macskáknak bizony jó dolguk van és a legfinomabb válogatott falatokat kapják, sokféle játékkal szórakozva töltik az idejüket és boldogan dorombolnak összebújva akár egymással, akár a gazdikkal.
A 30 centis Cingi már kész felnőtt méret. Szerintem nem nő tovább.
Smuci

, Herceg cicus már rég feltérképezte a helyzetet nálatok odahaza és ennek megfelelően alakítja a sompolygást, bújást és kunyizást. Mire észbekaptok, már a mancsai köré csavart mindannyiótokat.
Mentek valahova kirándulni?