Jól látszik, hogy mennyire egybevág minden. A nagyfiúsodásból még csak a jelölgetés az, ami nem történt meg, a többi már igen. A leszidásokért cserébe kapjátok a többit, ami jól mutatja, hogy olyan magatartást vett fel, ami eddig nem volt rá jellemző. Én a karácsonyfa borogatást is ennek a számlájára írom. Előtte ugyanis jókedvűen kandikált ki a fa közepéből. Aztán valamiért kaphatott leszidást, fújjt, mérges lett... bosszúból felborította a fát. Újabb letolások jöttek, erre tönkretett egy kábelt, majd amikor látta, hogy attól mennyire mérgesek lesztek, újabbakat vett célba. Lehetőleg akkor, amikor nem vagytok a közelben és nem látjátok... kifejezetten alkalmas erre az éjszaka. Aarrrgghh.
Persze ez csak egy logikailag végigvezetett elmélet, de én már saját példáimból meg vagyok győződve arról, hogy mi a folyamat rendje.
Ezért írtam az ágybacsinálós részt is, hogy akár ilyesmi is jöhet folytatásként, ami azért megdöbbentő, mert a macska ettől még mindig a világ legtisztább állata, ám az egyik legravaszabb és legösszetettebb személyisége is egyben. Ugyanakkor ma már tudjuk, hogy számos állatfajnál (macskaféléknél főként) létezik a bosszú, sőt, falkában élő fajoknál a csoportos bosszú (kvázi háború) esete is megvalósul.
Erre tessék... alighogy megírtam azokat a sorokat, máris írtad a "zuhanybacsinálós" eseményeket, pedig én nem tudtam azokról. Látjátok a párhuzamot? Nos erre írtam kezdetben, hogy "bosszú" és most azt, hogy "minden egybevág". Ha megnézed a forgatókönyvemet, Herceg lépésről-lépésre teljesíti azt. Vérbeli kandúr, hatalmas egoval. A gyermekeid lévén már bizonyára edzett vagy e téren, gondolhatnánk... de nem feltétlen, mert a gyerekek a besértődős, "bosszúállós" korszakot inkább a kamaszkoruk elején élik át, aztán fokozatosan megváltoznak... többnyire még sokkal rosszabb, kezelhetetlenebb, öntörvényűbb irányba. Hercegnél az előbbi folyamat most játszódik le, ezért viselkedik így.
Amennyire tudom, a műtéttel a "jelölgetés" megjelenéséig illik várni, legalábbis hajdanán ezt az utasítást kaptam. Abból rendszerint csak szövődmény alakul ki, ha idő előtt történik meg a műtét. (Nekem azonban Lupotól eltekintve csak nőstény macskám volt, így egy-két megerősítés azért még nem árt más állatorvosoktól.) Tehát amint megkezdődik a "móka", máris fel kell kapni a kanmacskát és vinni himbilimbi-nyírásra. Nagyon örültem az újabb képeknek, rendkívül édesek a hógolyók. Az a fürdőduó jelenet párját ritkítja.
Gazdi1-től hallottam, hogy a receptet megküldte neked privát üziben, nem próbáltátok még ki a csokis csemegét?
Ami a karácsonyfát illeti... akárhol voltunk karácsonykor, előtte vagy utána, mindenhol volt fa. Mi idén nem raktuk ki még a kis műfánkat sem, pedig aranyos szokott lenni. Összejöttek a dolgok és még a kis fa elkészítése is időigényes munka. Sok más aprósággal hoztuk magunkat hangulatba. Karácsonyi terítők és asztaldíszek kihelyezése, friss karácsonyi üdvözlőlapok felállítása, maguktól változó téli és ünnepi háttérképek a számítógépre, téli hangulatú macskafórum.... kell ennél több?
Nekünk mindenesetre megvolt a hangulat, amúgy is nagyon keveset voltunk itthon abban a pár napban, a szilveszter után pedig már elszáll a varázs. Anna, nálatok még áll a karácsonyfa? Lefogadom, hogy a lánymacskák sehol nem jártak rá a szaloncukorra...Most pedig térjünk vissza Smuciékhoz a Hotel mentolba. Hogy a csudába ízlik neki a mentolos öblögető?!? Ez valami hihetetlen. Ismét az egyéniségek, illetve az ízlések és pofonok. Az egyik ember az olajbogyó gondolatára is rosszul van, mert egyszer más kóstolta. A másik meg ötösével kapkodja be őket, úgy szereti. Hmmm.
Cicáink is ugyanígy vannak ezzel, ezért nem kell meglepődni még a mentolos kábel nyalogatásán sem, ahogy a korábban bemutatott zöldség- vagy gyümölcsevésen, fagyizáson sem. Szerintem ezen célra nem kellő töménységű az a bizonyos öblögető elegy, így nyilván mással kell próbálkozni, apránként ki fogod tudni kísérletezni. Gondoltam olyanra is, hogy mentalevéllel jó alaposan bedörzsölni a vezetéket, ez gyors és olcsó megoldás.
Aztán: kapható állatkereskedésekben macska riasztó folyadék, amit egy pumpás flaskából kell pl. a kerítésre, kövezetre spriccelni. Annak idején amikor elárasztották kertünket a kóbor kandúrok és Floki cica még nem jelent meg a színen, áldatlan állapotok alakultak ki. Egy alkalommal ezért vásárltam ilyen macskatávoltartó folyadékot és befújtuk vele a kert azon pontjait, ahol a félszemű, csonkolt farkú, harapott fülű jómadarak rendszeresen beszivárogtak, hogy az irodaablakomra, a lábtörlőnkre jelölgessenek, vagy a kertünk közepére, a szép zöld pázsitra végezzék a dolgukat - természetesen elkaparatlanul. A szer bevált, a forgalom megszűnt, vagy legalábbis minimálisra redukálódott, de az eső időnként lemosta a szert, illetve ha növényre ment, a növény azon része 1 héten belül elsárgult. Lakásban azonban könnyebb lehet a használata és tartós is maradhat! Papírtörlőre ráfújni, majd a kábelt, konnektort be-/megdörzsölni vele. Ha nem válik be bármilyen okból, csak vízzel lemosod és elajándékozod a flaskát. Úgy vélem, hogy azonnali és radikális megoldás lenne, ha mentol témában nem jutnál dűlőre.
Kereséshez itt egy kis segítség:
http://www.argep.hu/trend/MACS/Macska-tavoltarto-spray.html
Mondok még egy ötletet, amit annak idején Cuppinál alkalmaztam: a növényspriccni. Szerintem már öt éve hozzá sem nyúltam, de ha megemelem a flaskát és Cuppi meghallja vagy meglátja, hanyatt-homlok elbújik, fülét-farkát behúzza. Micsoda feltételes reflex, ugye? Még ennyi sok év távlatából is. Ám nem véletlen, hogy így emlékszik rá. Annak idején nem volt UH-s okító eszközöm, így a spriccni szolgálta ezt a célt. Amikor a "fúj" nem volt elég, illetve Cuppi ismételte a nem kívánatos cselekvéseket, akkor került bevetésre a spriccni. Nem kell eláztatni a macskát, elég két-három lövés a hátára, nyakába... és közben persze a FÚJJ. Ahogy az UH-s eszközre is írtam, úgy erre is igaz: néhány alkalom és a leszokás az adott ártalmas ténykedéséről működni fog, de azért olykor-olykor még szükség lesz emlékeztető ismétlésekre. A spriccnit a hosszú távú lövésre kell állítani és akkor vízipisztolyként fog üzemelni. (Cuppi ezt a részt kihagyta a beszámolójából és a spriccnijéről sem készített felvételt, vajon miért?
A tévé és ami mögötte van.
Ez is jó téma. A macskáknak szükségük van a vadászösztönük kiélésére, ezért mindenre ugranak amire csak lehet, magukban áldozatnak gondolva a játékaikat, amin kiélhetik ezirányú késztetéseiket. Ha a lakásunk annyira steril, hogy nem teremti meg számukra egy egérlyukaktól hemzsegő fészer érzetét, akkor megpróbálják magukat beleélni bizonyos szituációkba, vagy a legelképesztőbb helyeket megtalálni, hogy a lakásban elbújt csínytevőket elfoghassák. Erre a gondolatsorra lesz egy varázslatos utazás a Három árva kiscica, ugyanis, mégha meseszerűen is, de nagyon érzékletesen fogja bemutatni, hogy mit is képzelhet magában egy macskakölyök a környezetéről. Ha nem így lenne, sosem tudnának önfeledten játszadozni egy műegérrel vagy egy botvéggel! Hogy a cicák kortól függetlenül milyen helyzetekbe szeretik beleélni magukat, azt majd a képeskönyvből megtudhatjátok, ami főként ezért remekmű és minden macskagazdinak alapmű. Mert azt érthetjük meg belőle, ami a macskának a legkedvesebb, a legizgalmasabb, a legcsábítóbb: legyen az hely, tárgy vagy szituáció.
A tévé mögötti kábelekkel, csatlakozókkal beszőtt, gyakran poros, néha pókhálós, sötét terület a lakás egy kevésbé szem előtt lévő zuga... ez aztán emlékeztet egy szúette fészer, vagy egérrágta tyúkól belső falára, sarkára... Gyerekkoromban nagyon sokat láttam, hogy hasonló helyeken hogyan állnak lesben a macskák és fognak egeret, majd hogyan játszanak velük élőben, mielőtt élvezettel elfogyasztják őket. Gyakran megesett, hogy a számos kihelyezett egércsapdát is elhurcolták, mielőtt még ellenőrizhettem volna egyiket-másikat, és kirágták belőle az egeret. Már ami kilógott belőle, mert a többi bizony benne maradt. Furcsa látvány volt a félbeharapott rágcsáló a tyúkólból elhurcolt és a kertben valahol elhagyott kis fakockában... Volt, hogy eperszedés közben találtam rá jó pár héttel később egy ilyen csapdára, máskor meg a málnás alján lettem rá figyelmes a nagyszülők hatalmas zöldséges-gyümölcsöskertjében.
Addig nincs tehát gond, amíg a macska csak terepszemlét tart vagy portörlést végez a hasonló helyeken. Ám ha kiváltképp kábelrágás céljából megy oda, akkor le kell szoktatni. Nálunk Cuppi is mesélhetne arról, hogy olykor meglátogatja a TV-szekrény mögötti terepet... a filmnézős videóján látható, hogy mi minden van ott, ami mögé bemászkál. Először kívülről felugrik egy alacsony hangfalra, majd onnan be a tévé mögé (kizárólag éjszaka, amikor már úgy véli, hogy alszunk), koslat egy kicsit, körbejár, pedig kevés a hely... szépen kitakarít mindent a lompos farkával, majd úgy 10 perc múltán egyszer csak kijön. Biztosan hangulatos odabent, mert egy kontaszett borostyán színű bekapcsolást jelző fénye is bevilágítja azt a rejtett terepet. Ám a lényeg akkor is az, hogy mit gondol a macska, hogy ő most hol van és mire vadászik éppen. Csakúgy, mint egy kisgyerek. Hahó, Cuppi! (Ha már láttátok a Hahó, Öcsi! c. ifjúsági filmet, akkor ez mindent elárul.)
További