MNYÁÁÚ - Általános cicaduma

Hazai fórum a rongybaba cicákról

Re: MACSKA-JAJJ! - Nagyon kacinfántos ügyosztály

HozzászólásSzerző: smucesz » 2012.10.03. 00:26

A történet annyi, hogy tavaly találtak egy görényt.
Egy kedves ismerősömnél kötött ki aki mentéssel foglalkozik.
Akkor tünemény volt, puszis, kedves. Meglett a gazdi elég hamar, hazakerült a görény.
Nemrég a gazdi lemondott róla, visszakerült a mentőhöz.
Egészséges, puszis, tünemény görényként érkezett...
Elvitték ivartalanításra ami simán ment, komplikációk nélkül, majd másnap jöttek az érthetetlen gondok.
A görény erőből támadt, szájzárazott és különösen agresszíven ugrott neki mindenkinek.
A már meglévő látás gondjai (egyik szemére vak) fokozódott, a másik szeme is romlott, az étvágya csökken.
Azóta próbálunk rájönni, hogy mi lehet a gond, állatorvossal folyamatos konzultációk folynak és tesztek amire csak lehet, de egyenlőre tippelgetünk.
Idáig ez a legjobb tipp , mert sok tünet egyezik, de még az orvossal egyeztetni kell.

Röviden ennyi ...
smucesz

HozzászólásSzerző: Gazdi2 » 2012.10.03. 01:18

Szia Adri!

Értem és köszi, hogy megosztottad velünk az infokat. Elég sokatmondóak ezek az egyezések. Ha megnézzük az általam saját tapasztalatból - először itt - összegzett eseményeket, elég logikusan felépítettnek látszik, hogy mi lehet a valódi ok. Sajnos túl sok az egybeesés, sőt! Engem egyenesen olyan érzés fogott el a soraidat olvasva, mintha a Te leveledre reagálva írtam volna a megelőző cikket!

Kicsi az esély, hogy a göri az ivartalanítás és a hormonszint hirtelen megváltozása miatt vált volna agresszívvé (pl. rossz időszakban elvégzett ivartalanítás okozhat különféle hangulatváltozást, ami a hormonháztartás természetellenes felborulásával áll kapcsolatban). Ám az, hogy írtam az idegkárosodás egyértelmű tüneteiből néhányat és pontosan arra utaló gyakorlati események és jelek vannak itt is, megítélésem szerint felteszi az i-re a pontot.

Mennyi idő telt el a műtét óta, tehát mióta áll fenn változatlanul ez az állapot? 2-3 hete?
Mi okozta a görényke korábbi, egy szemére elszenvedett megvakulását, azt lehet tudni?

Az étvágycsökkenés mindenesetre következményekkel jár egy bizonyos szinten túl. Jó lenne, ha többet tudnék segíteni.

Nagyon érzem, hogy milyen szinten megterhelő számodra ennek a kis állatkának a problémája, főleg azért, mert előtte láttad egészséges és vidám állapotában, most meg nem maradt más, csak a bizonytalanság és a komor jövő.
Hogy éled ezt meg? :aggodik:
Gazdi2

HozzászólásSzerző: smucesz » 2012.10.03. 07:37

Gazdi drága így is sokat segítettél, köszönjük! továbbítottam a befogadó gazdinak az infókat.
Meglátjuk a doki mit mond, ha megjönnek a labor eredmények.
Engem még annyira nem is visel meg, de a befogadó gazdi eléggé kétségbe van esve.
Sajnos ha nem javul az állapota esélytelen, hogy lesz örökbefogadó a kis szőrösnek hisz így is sokan várnak a végleges gazdira és egy támadós, szájzáras manó nem fog kelleni senkinek :(
Remélem a labor mutat valamit, hogy merre induljunk.
smucesz

Re: MNYÁÁÚ - Általános cicaduma

HozzászólásSzerző: smucesz » 2012.10.03. 07:43

Herceg kedvencei a labdák meg egy fura cicajáték ami ajándékba kaptunk. Ezzel órákat elszöszmötöl.
http://www.vitamed.hu/i/petstages/macska_373.jpg
De szereti a zsepit, a papírfecnit, a szalagokért odáig van és a cicabotot is szívesen kergeti, kapkodja :)
Egyedül a felhúzós egér ami félsiker, mert amíg megy addig rohan utána és pofozza, de amint megáll ott is hagyja :D

Anna majd megmutatod a bútort ? Drukkolok, hogy jó tartós legyen :) Én is kinéztem egyet az Alphazooban, de még nem döntöttem ...
smucesz

HozzászólásSzerző: Gazdi2 » 2012.10.03. 09:14

Szia Adri!

Örülök, ha egy kicsit is "segíthettem".
A laborvizsgálatokra én is kíváncsi vagyok, de szerintem inkább egy PET-CT (Pozitron Emissziós számítógépes Tomográfia) lenne képes feltárni a valódi okot a göri agyában. Erre azonban az emberek is több hónapos előjegyzéssel várnak. :( Ráadásul idehaza nem is vagyok biztos benne, hogy kisállatos megoldása egyáltalán létezik, külföldön viszont már igen.

Majd jelezd, ha megtudtál valamit.
Gazdi2

HozzászólásSzerző: Gazdi2 » 2012.10.03. 09:23

Nagyon érdekes ez a cicajancsi játék (szabadon a keljfeljancsi után). Megnéznék egy kisfilmet róla, ahogy gyepálja.

Egyszer teszteltem egy olyan elemes golyót, ami folyamatosan forgott és a földön gurult. Ha nekiment valaminek, máris irányt váltott, így gyakorlatilag az elem élettartamáig mozgásban maradt, a macska szobákon át képes volt üldözni, majd egyszer csak láttad, ahogy jönnek vissza... Sajnos ilyet sehol sem sikerült Cuppinak venni.

A felhúzós egerek nálunk is így jártak, azzal legfeljebb magunkat játszattuk. :lol:

A macska meg azt gondolta: "Ez mekkora hülyeség! De a gazdiéknak tetszik, az a lényeg."
Gazdi2

HozzászólásSzerző: Anna » 2012.10.03. 12:44

Jaj, de jó sokat írtatok. Imádom olvasni.
A farok kergetést kifelejtettem a listából. Na azzal nagyon jól elszórakozik Cingi. Mázli, hogy jó hosszú. Szegény csonka farkú cicusok, ebből kimaradnak :(
Sok szir-sz.ar játékot beszereztem már, a csipogó sünre ránézni sem akar :) De van itt zörgő labda, szizál egér ami nem kell.
Még nem volt szívem elajándékozni. Ki tudja hátha később megszereti :)
Panic mouse- honnan szerezhető be? A google kereső Gazdi a Te youtube videódat dobta ki. Így most többet is megnéztem a 44-ből. A Suli buli-t nagyon szerettem én is. A villámhárítós fickó( Pap Sanyi) hosszú éveken át a férjem kollegája volt, mi is láttuk a híradóban.
Szóval az egeret nem találtam meg, mint árú féleséget :(
Hopp míg itt irogatok Cingi kisétált az erkélyre.Később folytatom még, sziasztok
Anna

HozzászólásSzerző: Anna » 2012.10.03. 17:28

Na szóval :)
Adri, amíg nem fotózunk, addig is a zooplus hu-n, astoria néven nézd meg a kaparót. Hátha megtetszik, mert 15 ezer Ft-ért az Alphazoo-ban ilyen méretben legalább 10 ezer Ft-vel drágább. Nagyon stabil, nem inog, Cingi tényleg , mint egy kismajom ugrál rajta. Vannak feltöltve ügyfél fotók, azokon is látszik, hogy nagy cicusoknak is való. De pár nap és én is rakom fel a fotót.
Gazdi örülök, hogy a horror oldal újabb témával bővül. Ezek szerint gyerekkorodban is volt cicusotok? Nekem Cingi az első állat az életemben, szóval ezért is vagyok ennyire kezdő köztetek :)
Ilyen téma után rákérdezni az ivartalanításra :o De amúgy sem tervezzük.
Egyik tenyésztő egyszer azt írta, hogy a fiú ragdollok bújósabbak és szebb a szőrük. És, hogy ívartalanítás után lesznek a lány cicusok bújósabbak. Lehet....
Ennél a tenyésztőnél már a 3 hónapos cicákon elvégezték a műtétet és úgy lehetett elvinni. Nem korai az kissé?
Szép estét Gazdik, Cicák, gyerekek!
Anna

HozzászólásSzerző: Gazdi2 » 2012.10.03. 22:39

Szia Anna!

Újra itt, köztetek. Annyi mindent írtál, amire nekem is kell válaszolnom, hogy azt sem tudom, melyik végével kezdjem. Kezdem az alsóval, aztán majd folytatom a felsővel.

- Nézd majd meg Cuppi 1999-es kölyökkori videóját újra, mennyiféle játéka van a földön, vagy lóg a kaparófáról. (Azaz lógott akkoriban.) A papírtörlő magját képező kartonhengertől, az egyszerű szalagokon át, a zörgő golyóig valóban minden volt ott. A Fressnapfban kapható kacatok (kivéve az egérszagú egerek, amik nincsenek felcicomázva) inkább kutyáknak valók. Aki nem hiszi, hamar rá fog jönni, hogy a macskák ejtik a témát odahaza és a fressnapfos játék csak kidobott pénz volt: eggyel több otthon a vaterás kacat. A legjobb ötlet szerintem a háztartásunkban amúgy is fellelhető apróságokat a cicának adni, hátha felkelti érdeklődését. És van, amikor ő is kinéz magának ilyen holmikat. Pl. egy felakasztott kabátból ki- és lelógó húzószár, a végén gombbal... mert ha azt már pofozza, jobb ha nekiadod, különben a kabátban is kárt tesz. :D
És amit Smuci is írt, pl. a papírgalacsin, vagy akár egy cipősdobozokból épített erőd... hamar meg tudja őket bolondítani, főleg akkor, ha a szeme láttára a dobozok alá, közé bekerül egy egér is... pl. berepül. Amikor a "Cuppi és a selyempapír" c. videót forgattuk (spontán ötlet volt), szintén arra szerettük volna felhívni a figyelmet, hogy mennyire hasznos lehet egy olyan kis semmiség is, mint egy zörgős papír (speciel az is éppen egy cipősdobozban volt gyárilag). Ha pedig a papír alá egér is kerül, kész a macskaszendvics receptje... hosszú időn át képes lekötni a bajszosokat, főleg úgy, hogy a gazdi is benne van a játékban. A videó csak egy kis ízelítő volt, de alapjában erről szól.
A lényeg tehát a találékonyság és a kreativitás. A legjobb (és a leglényegesebb, lásd majd következő bekezdés!), ha kihívást adsz a macskának, hogy használja az eszét... na innen hogy jövök le... na ide, hogy megyek fel... miért is? Ja, mert láttam, hogy az egér ott van fent. Fel kell jutnom valahogy. És megteszi. A macskák a legtöbb kutyával ellentétben képesek összetett, kognitív feladatok megoldására!

- A farkával való játék intő jel. Azt mutatja, hogy nem foglalkoznak vele. Azt mutatja, hogy unja magát és így köti le a feles energiáját, legalábbis annak egy részét. Mint amikor a kisgyerek malmozik, vagy az ujjait számolja, mert nem érdeklik a rendelkezésére álló játékok. Adj neki kihívásokat, hogy túráztassa a macsk-agyát. Ellenkező esetben elbutul vagy eleve megreked egy alacsonyabb szellemi szinten és az bizony nem jó! A természetben élő (és a kint tartott) macskák gyakran óránként többször is kerülnek megoldandó feladatok elé és így döntéshelyzetbe, folyamatosan önálló (és öntörvényű) döntéseket kell hozniuk, ami ezáltal serkenti és szinten tartja az agyi működésüket. Ezzel szemben pl. a legtöbb kerítés mögé bezárt állat - vegyük csak az állatkertet, de ide tartozik a legtöbb kertben és lakásban tartott kutya is - csak egy bizonyos keretrendszer által szabályozott, korlátolt cselekvéssorozatot tud folyamatosan ismételni, mely monotonitást egy-egy "kutyaséta" sem dob fel, hiszen ott is minden nap ugyanaz a program és útvonal. Maximum az ugatása hangerejét tudja szabályozni, de más komolyabb élethelyzetet nem él meg és így döntéshozatali ingerek híján a vonatkozó agyi lebenyét sem járatja. (Ellenben lásd Lassie-effektus!) Ennek ellensúlyozására kellenek a gazdik, akik néha kiragadják a kedvenceket a hétköznapi környezetből és akár játékkal, akár környezetváltozással egy új világot teremtenek az állatok számára, így azok más életszituációkat is megélhetnek, akár játékos módon (virtuális világképzet), akár másképp (reális életszituáció).
És az emberekkel is így van ez, kortól függetlenül. Akár fiatalon, akár idősen zárkózik be valaki és áll rá egyféle életmód adta monotonitásra, idővel bekövetkezik a szellemi visszaesése és még ha jól is érzi magát a saját bőrében, beindul nála a megfelelő agyi stimuláció hiányában a szellemi hanyatlás. Míg ezt a jelenséget a külső szemlélők tökéletesen megfigyelhetik, addig a benne élő semmit nem vesz észre a "változásból".

- A Panic Mouse-t Németországból rendeltem, amit illetően lesz is majd egy kapcsolódó cikk a "Horror témák" közt, ahogy elkeresztelted. (Lásd az előre jelzett Tartalomjegyzéket!) :lol: Ez az elnevezésed nagyon tetszett, mert jól belegondoltam, hogy eddig mit takar... Pedig alapvetően nem a Rémmesék könyvének újabb részeit készültem megírni.

- Valójában 123 videóm van feltöltve a YouTube-on, most néztem meg. Azért annyit látsz csak, amennyit írtál, mert a többi filmecske nem publikus és csak a családnak szól. Bizonyos esetekben - pl. egy fórumon - megosztok egy-egy linket, de attól még a nagyközönség a legegyszerűbb módon nem találhat rá, ha nem listázott. Ezen fentlévő - de nem publikus - videóimat tehát nem számolja be a YouTube a negyvenvalahány darab publikus jelölésű közé.
A villámvédelmi téma nekem több okból is szakmába vág, ezért is tartottam fontosnak ezt a lényegre tökéletesen összepontosító, figyelemfelhívó interjút. Nálunk amúgy megfelelően kiépített több fokozatú villámvédelmi rendszer van üzemben. :angel:
Az nagyon tetszett, hogy ismeritek az úriembert és hogy milyen közeli az ismeretség részetekről. :cool:

- Ami a gyerekkort illeti: világéletemben volt macskám, és amióta az eszemet tudom, megszállottan rajongtam értük. Olyan is volt, hogy egyszerre két cicám volt, természetesen mindig házimacskák, főleg cirmosok. Nem csak én szerettem őket, de ez fordítva is mindig igaz volt. Amikor 3. osztályos voltam általánosban, egy környezetismeret órára egyszerűen a macskámmal, Tigrissel az ölemben sétáltam be. Be a rengeteg gyerek közé. Aznap ugyanis "A MACSKA" volt az óra anyaga hivatalosan, még a tankönyv szerint is. A tanárnővel előre egyeztettem az ötletemet és mondanom sem kell, hogy osztatlan sikert aratott az egész osztályban (közel 40-en voltunk). Pl. a macska tappancsának részletes elemzése és az, hogy mindenki megnézhette közelről, megfoghatta. Legtöbb osztálytársam panelban lakott és legfeljebb díszhal vagy madár képezte az állattartást odahaza, macskát csak távolról láttak kóborolni, esetleg a "nagyszülőknél a telken". Abból mindenesetre, amit ott láttam, nekem az jött le, hogy ezek a gyerekek még nem találkoztak testközelből macskával, főleg nem így. Tigris olyan jól tűrte a rengeteg gyerek közelségét és érintését, hogy olyan csak a mesében van, a tanárnő nem is értette, hogyan csinálom. Én pedig azt nem értettem, hogy lehet olyan keveset tudni a macskákról, mint amennyit ő akkor és ott az órán előadott a többieknek. Mert a nullánál alig volt több! (A tanárnőm már hosszú évekkel ezelőtt meghalt agyvérzésben, a közelünkben lakott, nagyon kedveltem.) Az órát végül én mentettem meg a "kiselőadásommal", ami azért jóval hosszabbra nyúlt, mint azt a tanárnő sejtette volna. Hát igen, gyakran történt meg ilyesmi már akkoriban is. 9 éves voltam. :red:

- Ami pedig az ivartalanítást illeti. Ha nem szeretnétek Cingi tüzelési időszakában az állatkínzás fogalmát megvalósítani, valamint inszomniában kimúlni, akkor muszáj lesz találni neki egy kandúrkát és akkor lesznek kis Cingik. Ellenkező esetben a macska szörnyű vágyódáson és kínlódáson fog keresztülmenni, ami hihetetlen nyervogással jár akár fél éjszakákon át (ergo ti nem fogtok aludni) és pár napos őrület után néhány napos szünet* következik, majd újra kezdődik és több cikluson át tart. Közben sok mindent összedzsuvázhat a folyásaival... ami még gondolatra sem kellemes. :o Ez akár egy külön témakör lehetne (Ha tüzel a macska...), de olyan intim, hogy ilyesmit nem szeretnék nyitni egyelőre, inkább majd apránként kibeszéljük.
Amit megcsillagoztam, az azért fontos, mert akkor kell elvinni műtétre. Nem előtte és nem utána, pontosan akkor!
Gazdi2

HozzászólásSzerző: Gazdi2 » 2012.10.03. 23:04

Egyik tenyésztő egyszer azt írta, hogy a fiú ragdollok bújósabbak és szebb a szőrük. És, hogy ívartalanítás után lesznek a lány cicusok bújósabbak. Lehet....
Ennél a tenyésztőnél már a 3 hónapos cicákon elvégezték a műtétet és úgy lehetett elvinni. Nem korai az kissé?

Hogy nem-e? Dehogyisnem. Sőt, ez véleményem szerint ismét kimerítheti az állatkínzás fogalmát. Felsorolni is nehéz lenne, hogy milyen folyamatokat indít meg vagy éppen milyen befejezetlen folyamatokat zár le a macska szervezetében és hormonháztartásában az ilyesféle idő előtti beavatkozás. Megítélésem szerint az állat életét is megröviditheti.

Ivartalanítás után a kinti macskák jobban kötődnek majd a házhoz és valódi rendes kis házimacska válik majd belőlük. A benti cicák pedig többet igénylik majd a gazdi közelségét és ha azt nem kapják meg, akkor majd kikövetelik maguknak. Az állítás ezen része tehát igaz, de így pontosabb. Az eredmény pedig macskáként eltérő lehet.

Ám az, hogy a hím ragdolloknak szebb a szőrük, már elnézést, de hisztérikusan primitív és ostoba állítás, el ne hidd! Nagyon sajnos, hogy nem ez az első tenyésztői butaság, amit hallunk, valljuk be. Az, hogy valaki etet-itat egy macskát, szállást biztosít neki és hagyja, hogy szaporodjanak, még nem jelenti azt, hogy bármit is ért a macskákhoz. Ugyan. Amit érteni kellene hozzájuk, azt meghagyja az állatorvosnak. A tenyésztőt egyetlen dolog motiválja. A pénz. Luca esetében is láthattuk, hogy alapvető témákról nem volt fogalma sem és olyan állításai voltak, amiket már az alapvető ismereteink is több oldalról cáfolnak. Elszörnyedve gondoltam bele, hogy miféle tenyésztő lehetett az, ahol ő elleste a "szakmát" és mi lesz abból, akinek egy ilyen - bocsánat - kutyaütő osztja az észt?! (Vagy macskaütő?)

Sajnos ez a mai világunkban és gazdaságunkban nem csupán állattenyésztésre, de ezer más területre is érvényes. Enyhén szóval túlnépesedett társadalmunkban nincs elég olyan munka mindenki számára, ami valós értéket teremt (így ezáltal fizetnek is érte), és bizony ennek (és még pár más tényezőnek) következményeként beütött a krach és a munkanélküliség. Viszont azok is szeretnének megélni valahogy, akik igazán semmihez nem értenek, vagy legalábbis amihez mégis, azért - MA MÁR - pénzt nem kapnak. Hogy éhen ne haljanak, ők is próbálkoznak, hiszen valahogy muszáj fennmaradniuk, családjuk számára előteremteni a megélhetés alapjait. Olyas valamivel kezdenek foglalkozni, ami nem az ő asztaluk, más néven amiben kontárok! Többek között erről a folyamatról is szól mai világunk. Egy fontos és kiemelendő történés ez, mert globálisan van jelen.

A szakmai profizmus a gazdasági élet nem szabályozott területein már egyre ritkább és ezért mindent elárasztott a sok hozzá nem értő, magukat mesternek kikiáltott kókler, svindler, hozzá nem értő gányoló. A nagyobbik baj nem ez, hanem az, hogy bizony még ők is el tudják adni magukat és minősíthetetlen szolgáltatásukat, főleg akkor, ha határozott és jó a fellépésük, valamint van önbizalmuk. Igaz, többnyire csak egy irányban mehetnek, mert maguk mögött romokat és felégetett hidakat hagynak, így vissza már nem... mégis megélnek valahogy, mert egyszerre 5-10 különféle tevékenységi körük van, melyekből - természetesen - egyik sem szakmájuk. Évek alatt mégis feljogosítva érzik magukat arra, hogy szakembernek :jezus: nevezzék magukat, hiszen már 3-4-5 éve azt csinálják, amit, így kik, ha ők nem....

Rémlik ebből valami? Ismerős a kontárok hada? Immár tele van velük az egész világ, de mindenesetre nálunk az ország kétszeresen is. Hát ezt érzem én az említett "tenyésztőknél" is. Ami viszont még ennél is rosszabb, hogy állatorvostól fél éven át olyan förtelmes történeteket hallgathattam róluk, illetve "a fajtájukról", ahogy sokan nevezik őket, hogy azokat itt nem is kívánom megosztani. Legyen elég annyi, hogy egy életre megutálnád őket, az hétszentség! Azon tenyésztőkre, akik szívvel-lélekkel, szakmai hozzáértéssel végzik munkájukat, ez nyilván nem vonatkozik, ők ne vegyék magukra.

Kicsit allegorikus példa, de ha a hús minőségét illetően szeretnél tudakozódni, ne a hentest faggasd, mert az úgyis azt mondja majd neked, ami az ő érdekét szolgálja és a többire magasról tojik. :jujj: Nem az igazságot fogod hallani. Kérdezd inkább a gazdát, aki a tyúkot, disznót tenyésztette, majd interjúvold meg az állatorvosát, aki az oltásokon felül az antibiotikumaikat és a kisegítő hormonjaikat adagolta, a betegségeiket kezelte, utána pedig ellenőrizd az ezekről szóló független "karbantartási naplót" is. Az információ csak az így nyert adatok összességéből lesz autentikus számodra. Ezt vesd össze a hentes szavaival és máris kész a hanyattesés receptje.

A macskák ma állattenyésztőket ennének. :alarm: Neem, nem Whiskast.
:doromb:
Gazdi2

ElőzőKövetkező

Vissza: Ragdoll macskák fóruma