MACSKATARTÁS - Alomtál

Hazai fórum a rongybaba cicákról

MACSKATARTÁS - Alomtál

HozzászólásSzerző: Cuppi cica » 2012.08.20. 01:57


AZ ALOMTÁLRÓL


Az alomtál számos kérdést vet fel, amit már a macskatartás megkezdésekor figyelembe kell vennünk.
- Milyen méretűt vegyek?
- Milyen fajtájút vegyek?
- Hova tegyem?
- Mit töltsek bele?
- Hogyan ürítsem, tisztítsam?
- Milyen gyakran tisztítsam?
- Hova tegyem a tartalmát?
- Mire ügyeljek a higiéniát illetően?
- Egyéb tanácsok?

MÉRET:
- Nagyobb méretű, minimum kb. 40 x 50 cm méretű alomtálat vegyünk, aminek 12-15 cm a magassága.
- A macskát nem érdekli a szín, ezt határozza meg a helyiség adottsága (burkolat, fal színe stb.) és az ízlésünk!
- A macskánk, ha most kicsi is, hamar megnő és ki fogja használni a nagyobb tál adta méreteket.
- Ne vegyünk 30 x 40-es alomtálat csak akkor, ha nagyobbat képtelenek vagyunk elhelyezni.
- A macskák is szeretnek kényelmesen WC-zni, adjuk meg nekik erre a lehetőséget.
- Ha van rá helyünk, dolgozzunk két alomtállal egyszerre! A macskának is meglesz a választási lehetősége és akkor sem történik tragédia, ha nem tudjuk minden nap kitisztítani a tálakat.

FAJTA:
- Az alomtálnak legyen pereme. A perem egy, az alomtálról levehető, felső keret, ami befelé nyúlik pár centire. Ez segít megakadályozni, hogy a macska a kaparó mozdulataival túl sok almot szórjon ki a tálon kívülre.
- Ellenőrizzük, hogy a perem patentul csatlakozik-e az alomtálra. Ha a peremnél fogva emeljük meg, nem ugrik-e le? A tál természetesen túl nehéz lesz tele alommal, ahhoz, hogy a pereménél fogva emelgessük, nem is azért szükséges ez. Hanem azért, mert sok alomtálnál a perem már attól leugrik, ha hozzáérünk, vagy ha megemeljük alatta a teli tálat és az bizony silány termék. A csatlakozásuk, illeszkedésük, rögzítésük biztos, stabil és strapabíró legyen, ellenkező esetben sok bosszúságot okozhat.
- Az alomtálat rakhatjuk sarokba is (WC helyiség, fürdőszoba), ezzel helyet megtakarítva, ugyanis léteznek sarkos kialakítású alomtálak is. Ám akármilyen formájút veszünk, vegyük figyelembe, hogy a macskának ne lógjon be a tál fölé semmi, pl. mosdó szifontakaró, törülközőtartó vagy éppen egy törülköző. Ha elvégzi a dolgát, hozzá is férjen a tálhoz és tudjon kaparni... mert a faltól lehet, hogy nem fogja tudni körüljárni a tálat, vagy a fal miatt annak mindig csak egy pontjához fog tudni hozzáférni miközben végzi a dolgát. Ebbe sokan nem gondolnak bele.
- Léteznek macskadoboz jellegű alomtálak is. Ez egy önálló macskaház, csapóajtóval és annak minden előnyével együtt. Hamar rászoktatható az állat, viszont ormótlan és nem túl szép látvány egy ilyen alkalmatosság. És persze ha van helyünk hozzá.
- Legokosabb egy normál, de nagyméretű alomtálat venni, minden flancolás nélkül. Olyat, aminek jó kis peremes teteje van és azt erősen kell rápattintani vagy levenni róla. A feltöltést követően 25-30 cm távolságra elhelyezzük a faltól olyan helyen, ahol a macska akár köré is szórhatja almot, azt nem fogjuk sem mi, sem ő továbbhordani. Pl. egy kis szőnyeget, szőnyegpadló darabot a tál alá lehet tenni, hogy túllógjon rajta minden irányban, mert úgy könnyebb lehet a tál környékének tisztítása, lesöprése.

ALOM:
- Jó nedvszívó képességű, apró szemcséjű, jó szagelzárású almot vegyünk.
- A földet, homokot felejtsük el!
- A nagy szemcseméretű alom alkalmatlan a szagok elzárására, nedvszívó képessége rendszerint gyenge, térfogata és tömege nagy, ára azonban ehhez képest aránytalanul drága!
- A minőségi, kis szemcseméretű változatok pici helyen elférnek, pl. kis kartondobozban és sokkal kiadósabbak, mint az olcsó, ámde nagy kiszerelésű, rendszerint csapnivalóan hulladék minőségű macskaalmok. A Cuppi oldalán bemutatott termék például a piacon kapható legjobb minőségű macskaalmok egyike. (És ez még mindig nem reklám.) Bár drágának tűnhet, a normál almokéhoz képest sokszorta tovább használható, jól elzárja a szagokat, a folyadékot összerántja és megduzzad tőle, tojásméretű darabjait pedig könnyen kimerhetjük.
- Fontos megérteni! Ha se magunkkal, se kedvencünkkel nem akarunk kiszúrni, inkább vegyük a minőségi almot, különben hamar rájövünk: itt is az olcsó a drága!!

TISZTÍTÁS:
- Lehetőleg naponta-kétnaponta tisztítsuk az alomtálat, attól függően, hogy 1 vagy 2 darab van beüzemelve nálunk 1 macskára. Ahol egynél több macska van, ott naponta legalább egyszer, de inkább kétszer tisztítsuk a tálakat!
- A macskák nagyon igényesek a tisztaságra. Sőt... a macska valamennyi állat közül a legtisztábbak közé tartozik (ha megteheti). Rendkívüli igényességgel ápolja bundáját, mosdik, tisztálkodik, dolga végeztével bekaparja a gödröt, elfedi a szagokat, még kezet is mos a maga módján. Sosem szabad megfeledkezni róla, hogy egy ilyen élőlénynek igazi kínzás az, ha elhanyagolt, szennyes körülmények között kell végeznie a dolgát. (Mintha egy embernek úgy kellene WC-re járnia, hogy 4-ből csak egyszer húzhatja le. Ugh.) Ha együtt élünk egy macskával, adjuk meg neki is a kijáró tiszteletet és soha ne hagyjuk figyelmen kívül az alomtálja napi tisztítását.
- Olyan alomlapátot vegyünk, aminek a rácsozata passzol az általunk alkalmazott aloméhoz.
- Pl. az általam javasolt macskaalomhoz közepes méretű, kis lyukú alomlapát szükséges.
- Az összecsomósodott alomdarabok a kanálban maradnak, az apró, még inaktív szemcsék egy kis rázogatástól visszahullanak a tálba. Ez a megoldás teszi rendkívül gazdaságossá az apró szemcséjű alomhasználatot.
- A kanál tartalmát tegyük nejlonzacskóba, amit előtte összeszorítással és levegő kiszorítással teszteltünk, hogy nem lyukas-e.
- Az almot soha ne dobjuk a WC-be, mert a vízszintes helyeken megakad és eldugítja a vezetéket, lévén a kis kavicsok nehezebbek, mint a víz, hát még amikor megszívják magukat. Leülepednek és nehezen távozhatnak a csatornába.
- A nejlonzacskót lehetőleg kössük be azonnal és rakjuk bele egy másik nejlonzacskóba, majd azonnal dobjuk a kukába, hogy ne büdösödjön. Amíg a macska elkaparta, addig nem lesz szaga, de miután kiássuk....
- Kézmosás bő szappanos vízzel a zacskózás után és a kukázás után is.
- Macskaalomhoz nem nyúlhat kisgyerek, terhes anyuka, szoptatós anyuka, illetve macskára allergiás személy.
- Amikor úgy ítéljük meg, hogy az alomtál utántöltésre szorul, öntsük át a tartalmát egy üres és száraz edénybe, vagy egy második alomtálba, majd az eredeti tálat mossuk el alaposan forró, szappanos vízzel zuhany alatt minden oldalról és dörzsöljük meg kívül belül, hogy újszerű állapotba kerüljön. Dörgöljük szárazra papírtörlővel, hogy ne maradjon rajta egy csepp víz se és akkor várakozni sem kell a száradásra. Visszatölthetjük bele a megmaradt használt almot és utána mehet rá az új alom, majd egyenletesen el lehet oszlatni az egész tál tartalmát.
- Ha 2-3 ilyen utántöltési ciklussal megvagyunk, akkor már ne töltsünk rá újabb almot a maradékra, dobjuk ki azt is, ahogy van és teljesen új alommal indítsunk. (Ez jó néhány hónap.)
- Az alom kb. a felét töltse ki a tál magasságának egyenletesen. Ha egyharmadára lecsökken, töltsük utána, de ne rakjunk a tálba túl sokat, mert akkor meg mindenképpen ki fogja túrni a cica nagy igyekezetében.


EGYÉB TANÁCSOK:
- Ha az alomtál területének nincs természetes szellőzése, akkor indőnként gondoskodjunk róla, hogy alapos légcsere történjen a helyiségben.
- Használhatunk az alomra, ill. a tál környékére fújható szagmegkötő spray-t is kiegészítésként. Kevés fújás is elég és hagyjuk szellőzni a területet egy ideig utána.
- Egyes minőségi eledeleken fel van tüntetve, hogy az állat ürüléke kevésbé intenzív szagú lesz tőle. Ha valaki gyengébb minőségű almot, de ilyen száraztápot használ, gyakorlatilag így is egy közel szagtalan állapotot érhet el általa.
- Ha a macskának nem kemény a széklete, netán hasmenése van, az probléma. Meg kell figyelni a jelenséget, hogy az véletlenül se tartson 1 napnál tovább beavatkozás nélkül. Ilyenkor a cica fenekére is csimbókokban ráragadhat a híg kaki és azt bizony nem fogja tudni leszedni magának, segítségre szorul. (Nem egyemberes munka! :huh: ) Ha későn vesszük észre, gyakran próbálkozik magán, aminek viszont egy jó alapos hányás lehet a vége.
- Akut hasmenés kezelésére megfelelő lehet az Imodium (fele, negyede) kapszula.
- Ha a macskának túl kemény a széklete, vagy egyáltalán nincs neki, akkor hashajtó gyanánt egy kis étolajat kell cseppenteni az ennivalójára, az meghozza majd a hatását. :lol:
Cuppi cica
Adminisztrátor
 
Hozzászólások: 108
Csatlakozott: 2012.05.15. 16:52

Re: MACSKATARTÁS - Alomtál

HozzászólásSzerző: smucesz » 2012.08.20. 11:34

Köszönjük , ez igazán tartalmas volt :)
Minden részletre kiterjedt a Gazdi , így mi is okosabbak lettünk :)

Nálunk a Premier Exelent alom jött be.
Alomtálcát pedig az ünnep után megnézzük és a leírás szerinti paraméterek szerint újítunk :)
smucesz
 
Hozzászólások: 157
Csatlakozott: 2012.08.14. 14:40

Re: MACSKATARTÁS - Alomtál

HozzászólásSzerző: Cuppi cica » 2012.08.20. 12:10

Kiváló alom a Premier Excellent! Megnéztem és tudja, amit szükséges. Egy lakásban tartott macskának ilyen kell.
Ha a cica és a Gazdik is elégedettek a körülményekkel, akkor nem is kell váltani, célszerű egy bevált típusnál lehorgonyozni.

Itt egy klasszikus alomtál képe, a felső kerettel együtt, ami az említett "perem".
Csatolmányok
Klasszikus macskaalom tál.jpg
Klasszikus macskaalom tál.jpg (316.01 KiB) Megtekintve 8896 alkalommal.
Cuppi cica
Adminisztrátor
 
Hozzászólások: 108
Csatlakozott: 2012.05.15. 16:52

Re: MACSKATARTÁS - Alomtál

HozzászólásSzerző: Cuppi cica » 2012.08.20. 12:30

És íme a macskák rémálma, egy alulméretezett bebújós WC.

- A gazdik számára fontos, hogy az (esetlegesen nem is szagelzáró) almokból kevés bűz terjengjen kifelé.
- Ezért okos ötletnek tartják ezt a megoldást, hiszen ez a fajta WC benntartja a szagokat. És a macskával mi lesz? Ő húzzon gázálarcot ha mondjuk egy nap kétszer-háromszor megy be? :kuss:
- A savas vizeletnek olyan erős maró szaga lehet odabent, hogy enyhén fuldokolhat, akár öklendezhet is tőle, csípheti a szemét, egyszóval kellemetlen lehet.
- Mivel viszonylag kicsi a hely bent és a teste, feje nem lóghat túl az alomtál "falain", ellentétben egy "fedőmentes", nyitott tál esetével, óhatatlanul olyan dolgot is kikapar vagy belelép, amit korábban már szépen elkotort.
- Folyton egy természetellenes, görnyedt pózban kell belül ténykednie, megfordulnia.
- Mindez azonban elhanyagolható ahhoz a kényelmetlenséghez képest, ahogy a dolgát kell végeznie. A macskák ülő helyzetben pisilnek, kakilnak, miközben megfeszítik és vertikálisan kihúzzák testüket, függőlegesen így magasabbak, mint amikor négy lábukon járnak. Persze csak akkor, ha a fejüket nem verik be az ilyesféle szűkre szabott odúkban. Olyan ez, mintha az embernek a WC-n ülve be kellene húznia a fejét és valamelyest előre kellene döntenie az ölébe, mert egy 2 méteres szoba helyett egy 1.6 méter magas odúban lenne az árnyékszéke. Kellemetlen egy helyzet lenne, biztosan szóvá tenné mindenki. Csakhogy a macskák nem tudnak beadványt írni, vagy panaszt tenni a gazdinál. :(

Ilyen szűkre szabott megoldást azoknak az embereknek kívánok, akik mindezt kitalálták, megtervezték és legyártották. :evil: Kismacskának talán még elmegy, de felnőtt állatnak olyan magas doboz kell, amiben a 6-10 centis alomhalmon trónolva és magát jól kihúzva sem veri be a füle hegyét a kupola tetejébe.
Csatolmányok
Rémálom WC.jpg
Rémálom WC.jpg (6.94 KiB) Megtekintve 8896 alkalommal.
Cuppi cica
Adminisztrátor
 
Hozzászólások: 108
Csatlakozott: 2012.05.15. 16:52

Re: MACSKATARTÁS - Alomtál

HozzászólásSzerző: Anna » 2012.08.20. 16:06

Jaj, lehet, hogy Cingié is kicsi :oops: 50 cm hosszú, de a magassága csak 40cm. Vélemény? :!:
Anna
 
Hozzászólások: 205
Csatlakozott: 2012.06.13. 12:47

Re: MACSKATARTÁS - Alomtál

HozzászólásSzerző: Cuppi cica » 2012.08.20. 18:17

Ajjajj. Neki is alomdoboza van, nem csak alomtálja? A doboz magassága 40 cm?
Ha igen, akkor meg kell mérni a macsekot, ahogy trónol az almon (tető nélkül, szabadon) és abból lehet saccolni. Most még lehet, hogy elmegy, de hamar ki fogja nőni.

Ha a doboz szélessége és hosszúsága úgy 50 x 40-es, az még jó... de sokkal jobb a nyitott doboz, mert ott nem ütközik falakba. És aztán jön még a magassági tényező.

Megmértem Cuppit és ülve úgy 36 cm magas, ehhez jön még 6-8 cm alom és akkor máris kiderül, hogy be kell húznia a fejét, hogy beférjen. Ráadásul a kosárnak lehet, hogy a külső mérete a 40 cm és nem a belső...
Cuppi cica
Adminisztrátor
 
Hozzászólások: 108
Csatlakozott: 2012.05.15. 16:52

Re: MACSKATARTÁS - Alomtál

HozzászólásSzerző: smucesz » 2012.08.20. 19:57

Nekünk szóba sem jöhet a házikós alomtál, mert Herceg nem megy bele az ilyenekbe.
Valamiért nem szereti, bár a leírás alapján már sejtem miért :)
de mindenképp nézünk egy nagyobbat, mert ebből így meg kilóg a popó :)
smucesz
 
Hozzászólások: 157
Csatlakozott: 2012.08.14. 14:40

Re: MACSKATARTÁS - Alomtál

HozzászólásSzerző: Cuppi cica » 2012.09.01. 12:29

Sikerült azóta új illemhelyet venni?
Cuppi cica
Adminisztrátor
 
Hozzászólások: 108
Csatlakozott: 2012.05.15. 16:52

Re: MACSKATARTÁS - Alomtál

HozzászólásSzerző: smucesz » 2012.09.10. 18:01

Jajj igen, nem is meséltem , de megvettük az új almost még jó múltkorában.
Remélem tartós darab lesz :)

Egy AristoCat kiwizöld tálcát vettünk.
Csatolmányok
858_I_159x239.jpg
858_I_159x239.jpg (4.89 KiB) Megtekintve 8853 alkalommal.
smucesz
 
Hozzászólások: 157
Csatlakozott: 2012.08.14. 14:40

Re: MACSKATARTÁS - Alomtál

HozzászólásSzerző: Cuppi cica » 2012.09.11. 01:13

Na ez tökéletes és még a fürdőszobához is biztosan jól megy. Ezekkel nem lesz gond, jól tetted, hogy nem macskaházat vettél, mert azt hamar kinőné. Szerintem rövidesen látványosabb lesz Herceg növekedése, észre fogjátok venni.
Cuppi cica
Adminisztrátor
 
Hozzászólások: 108
Csatlakozott: 2012.05.15. 16:52

Következő

Vissza: Ragdoll macskák fóruma

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég

cron