Macs-kaparás, avagy a rajongói oldal
(Az eddigi bejegyzések lejjebb, az űrlap alatt olvashatók!)

Kedves Látogató! Ha tetszett a honlapom, és ezzel kapcsolatosan szeretne üzenni nekem, úgy az alábbi űrlap kitöltésével megteheti.  
 
- Kóbor macskák és bolhás kutyák kíméljenek!
- Reklámokat senki ne küldjön. Nem vásárolok semmit!
- Ha a látogatói hozzászólás, illetve dícséret nem éri el a tűréshatárom minimumát, úgy az üzenet kikaparásra kerül a Vendégkönyvből.
   
A Kedves Látogató beceneve:
   
Dícséret, ajnározás szövege:
   
 

Adatvédelmi tájékoztató (GDPR): Nem kezelünk és nem tárolunk semmilyen személyes adatot! Amennyiben becenév helyett teljes név kerül megadásra, úgy az módosításra kerül.Ariel
2018. november 24. 22:01

Szia Cuppi szeretnék veled megismerkedni! Ariel cica vagyok és szintén ragdoll kislány!Alexandra
2014. december 16. 21:24

Kedves Cuppi Gazdi!
Én is most keresem kis ragdoll lány cicámat.
Még nem tudom honnan, de feltétlenül tenyésztőtől! Terápiás célra keresem saját magamnak. 3 éve súlyosabbra fordult a betegségem, és azóta nem álltam lábamra: (Most 32 vagyok)
Biztos tud róla, hogy a cicadorombolás frekvenciája gyógyítja csontokat, ízületeket, inakat... és nekem pont ez a bajom. Úgy érzem sokat tudna segíteni. Lelkileg is!!! Úgy gondoltam, talán egy növendék (fiatal feln. ivartalanított) jobban illene ide, ami vékony csontozatú, hogy én is elbírjam. Nem tudom, hogy tudna-e ebben nekem segíteni? Anyagilag nem állunk túl jól, de a fenntartását állnánk. (És a felmerülő kiadásokat is). Várom válaszát/véleményét!
Hogy valóban jól érzem, hogy a ragdoll illik ide, mert nyugis és nagyon tud szeretni.
Üdv: AlexandraRéka
2014. október 26. 09:46

Jó az oldal, RékaKata
2014. július 22. 20:31

Kedves Gazdi!
Ez a cicus annyira gyönyörű, hogy csak ámulok és bámulok!
A fiam is ilyet szeretne.
Most már megértem, hogy miért.
17 évig élt vele a perzsacicája, és szinte együtt nőttek fel.
Nem pótolni akarja, hanem kitölteni az űrt ami utána maradt.
Ezt a fajtát ajánlották neki.
Ha tud ajánlani tenyésztőt, aki megbízható,
szivesen fogadjuk.
Hosszú boldog éveket kívánok Önöknek a cicussal!
Üdvözlettel: KataCuppi cica gazdija
2014. április 28. 10:53

Kedves Ica! A fórum létrehozása jóval a weboldal koncepciójának kialakítása és elkészülése után merült fel az olvasók részéről. Bár az alábbi válaszaimban többször is hivatkozom rá, hely hiányában lett csak "elrejtve". A Google keresőjével viszont már hosszú ideje nagyon sokan rátalálnak (és nem is az oldalról nyitnak be), elég ha beírják, hogy ragdoll fórum.

Örülök, hogy a "háborús helyzet" végül megoldásra került. :-) Üdv.Ica
2014. április 27. 09:47

Nagyon nehezen találtam meg a fórumot,mert látható jele nincs, csak ha véletlenül odahúzom az egeret, akkor jelenik meg a fórum felirat.
Mindegy mostmár. Ma reggel úgy döntöttünk, hogy új gazdit kell keresni, neki sokkal könnyebb lesz, mint az idősebb, mogorva cicánknak.Nemhogy összeszoknának, egyre rosszabb a helyzet, és ez nem a ragdoll hibája.Külön altattuk őket, de már második éjszaka egyszerűen kinyitotta az ajtót, és odabújt mellém aludni. Nagyon szeretem, viszont így mindenki szenved, mert állandó a kergetés, pofozás, lefújás. Már nem reménykedünk a háborús helyzet enyhülésében. Üdvözlettel IcaIca
2014. április 23. 15:28

Tegnap volt nálunk a doktor -ki kell hívni, ha a kis török angórát is meg akarjuk nézetni, különben letépi mindenkinek a fejét,idegen környezetben, a maga 2,7 kg-jával! 8 hónaposan került hozzánk, víz volt a tüdejében, ha nem vesszük észre, hogy milyen fáradékony, valószínű meghalt volna.Ezért meg kell nézetni néha.
A kis ragdoll egészséges, gyönyörű tiszta a szívverése és a tüdeje is. Nem tudom, miért én vagyok a 4. gazdija!Jövő héten elbúcsúzik a férfiasságától, ahogy javasoltad is.
Ma hajnalban 3-6- óráig kergetődzés volt a lakásban non-stop, de nem volt fújás vagy üvöltés közben, úgyhogy próbáltam én is csönben túlélni, és aludni picit.
Nem tudom ez a kergetődzés mit jelent, de nem érzem barátinak.Szerinted ez normális dolog? Napközben is előfordul, hol egyik menekül, hol a másik.
A kis ragdoll annyira édes cica, ilyennel még nem találkoztam.Beleül az ölembe, mintha a világ legtermészetesebb dolga lenne, eldobja magát a lábam előtt, és dorombol, mint egy ütvefúró.Nagyon kedves, nagyon bújna a másik cicához is, néha összeérintik az orrukat, de a következő pillanatban már megint balhé törhet ki bármikor. Semmi komoly, de nem sok egyetértést látok.
Ha segítenél nekem pár kérdésben, örülnék neki.Megyek, kérdezek a fórumban. Jó?Cuppi cica gazdija
2014. április 14. 19:51

Kedves Ica!


Köszönjük a kedves hozzászólását, Cuppi cica is nagyon örült a bejegyzésnek. Ezúton jelenti, hogy jól van, sőt mi több, a napokban töltötte be a 15. életévét.

A Ragdoll-macskafórumon (amire a bal alsó sarokban lehet belépni) feltett kérdések apránként elfogytak, ezért ott a korábbi közösségi élet egy ideje abbamaradt.

Szerintem aranyos lesz az a kiskandúr (ha kandúr, ha nem...) Mivel fél éves, már nagyon közel van a műtét ideje, és az bizony szükséges lesz. Ám még valószínűleg előtte kiderül, hogy az angóra lány hogyan fogadja be őt. Ha lesz is fújás néhány napig, utána összebarátkozhatnak.

A meglévő cicának ki ad enni? Csak a ragaszkodása miatt kérdezem. Amúgy ez a jelenség bár igen muris, én már sok helyen tapasztaltam hasonlóképpen, hogy az ellenkező neműhöz vonzódnak.

Kíváncsian várjuk a fejleményeket és ha van mód rá, akár a fórumon is folytathatjuk a tapasztalatok megosztását.

Üdv. :-)Ica
2014. április 14. 13:02

Csodálatos volt. Végigolvastam mindent,bár nem volt rá időm egyáltalán, nem tudtam abbahagyni! Köszönöm ezt az élményt, remélem Cuppi cica él még, és jól van!
A családunk cicafrontja nagyon zűrös most, a két éves török angóra lányunk mellé szerdán hozunk egy féléves ragdoll, még kandúr kandúrt.
Borzasztóan aggódom, hogy nem fogja elfogadni a kekeckedős lánycicánk az új jövevényt.
Látva Cuppi cicát, most viszont méginkább szeretném ezt a kis ragdollt, remélem, "életem cicája" lesz, mint Önöknek is láthatólag Cuppi az lett.
A kis török angóra lány a férjem szerelme,(kölcsönös,világrengető odaadás ez) én nem rugok ott labdába, mindkét egyednél második helyre kerültem...:):)Azért én is odavagyok érte!
Üdvözlettel Ica SzarvasrólCuppi cica gazdija
2013. április 15. 16:26

Kedves Filemon!

A kérdéseidben és az arra adott válaszaimban foglaltak érdekességei miatt az alábbi tartalmat a FÓRUM általános rovatában is megjelenítettem.

A második leveledre adandó válaszaim is ott lesznek olvashatóak rövidesen. (Általános cicaduma Téma). Jobban tudok kiemelni, idézni, egyszerűbb a szerkesztés és egyből ott jelenik meg a tartalom, ahol később úgyis látni szeretném.

Az állatok szeretetére vonatkozó mondatod különösen kedves volt, köszönöm a cicák nevében is, jólesett. :-)Filemon
2013. április 13. 20:17

Kedves CUPPI Gazdi!
Köszönöm szépen személyes tapasztalataid részletes átadását!A tenyésztők nem mindig hívják fel a problémákra a figyelmet :-) pedig nagyon fontos lenne. Időközben böngésztem a fórumot is, sok érdekes dolgot találtam, és a sorok között is lehet olvasni... Köszönöm, hogy ilyen lelkiismeretesen és őszintén válaszoltál. Szerintem fontos, hogy a problémák megoldásával is tisztában legyünk... Az utazással kapcsolatban aggódom csupán, nem szeretném egyedül hagyni a cicát, hogy valaki feljárjon... viszont azt írod, nem fogja bírni a hosszú, (közel 10 órás) autóutat. Két hétig lenne nyaralni... Nem idegenekkel panzióban, hanem esténként a mi ágyunkban.Ha kicsi kora óta szoktatom az autóhoz, vajon akkor is így fogja utálni? A tenyészőtőhöz földrészek távolságából utaztak a macskái...És kiállításokra járnak utána.
Csak azért gondoltam az elvitelre, mert nem tudom kire bízni. Ember és gazdaközpontú, ezért azt gondolom talán jobb lenne neki velünk. Olyat is hallottam,. hogy végigaludta a hátsó ülésen az utat.. Ki tudja, lehet, hogy mesés elemeket tartalmazó csodás nyaralásokról értesültem... (Egyébként a cicánk maga is külföldről érkezne)Minden egyéb rendben van: egész nap társasága lenne egész életében, el lenne kényeztetve, minden földi jóval ellátva, nyáron klímás lakásban... De most át kell gondolnunk, hiszen nagyon úgy tűnik, akinek ragdollja van ne menjen nyaralni.. Nincs jó megoldás!? Átnéztem a hazai macskapanzió felhozatalt, sajnos ebben is igen el vagyunk maradva. Higénia problémák, stb. Nem bíznám senkire.
Köszönöm szépen a meglátásaidat, nem tudom hogyan döntünk majd, hogy a kecske mellett káposztánk is legyen...Na tessék, most főhet a fejem, mert fontos a két hét számunkra, de nagyon vágyunk egy ragdollra is!Nem lehet hogy egy fajtán belül is változnak a cicák szokásai?.. Nos ebben reménykedem. Vajon mi viseli meg inkább? Minket nélkülözni, és idegenekkel lenni (vagy egész nap egyedül otthon) avagy idegen helyen de velünk lenni, kibírni egy hosszú autóutat még ha néha meg is állunk sétálni vele? (Persze most azt várom, írd meg nekem, hogy "de, igen a te cicád majd imádni fogja az autózást, és megy veled mindenhová!" :-) )
Cuppinak jó egészséget, hosszú boldog életet kívánok, és sok rajongót neki és az honlapotoknak is!
Aki olvassa az oldaladat, még jobban fogja szeretni az állatokat! A személyes példád a leghitelesebb.
Éljenek a macskák!
Üdv: FilemonCuppi cica gazdija
2013. április 12. 20:56

Kedves Filemon!

Köszönjük kedves érdeklődésedet és kérdéseidet. Függetlenül a válaszaimtól javaslom, hogy a jelen weboldalhoz kapcsolódó FÓRUM írásait is böngésszed át, amennyiben érdekesnek találod az ott felsorakoztatott témák egyikét-másikát. Sok hasznos információhoz juthatsz a különféle egyéb - gyakran szórakoztató - eszmecserénk mellett.

A FÓRUM-ra Cuppi bal alsó sarokban látható képére kattintva innen is be lehet lépni. A cikkek olvasásához nem szükséges regisztráció, csak ahhoz, ha írni szeretnél. Ilyen mennyiségű kérdés részletesebb megválaszolásához az egy jobb felület odaát, ezért is merem javasolni.

Nagyon okos dolog egy ragdoll macsek beszerzése előtt az efféle igényes és körültekintő tudakozódás. Bár minden gazdi ilyen előrelátó lenne!

KÉRDÉSEK ÉS VÁLASZOK

Szerinted a ragdollok habitusa alkalmas arra, hogy akár egy külföldi útra is magunkkal vihessük nyaralásra? (Ha lesz cicánk, nem tudom kire hagyni két hétre, macskapanzióktól idegenkedek.)Te már utaztál vele?

- A külföldi útra elvitel nagyon érdekes és fogós kérdés. Véleményem szerint NEM a válasz. Ezek a fajta macskák annyira ragaszkodnak a kölyökkorukban megismert, kitapasztalt és végül apránként elfogadott élőhelyük minden kis zegéhez-zugához, ami számukra a békét, biztonságot és megnyugvást jelenti majd a későbbiekben, hogy rendkívüli stresszként élik meg az abból történő kiszakítást. Kikészülhetnek már egy rövidebb autózástól is, vagy egy számukra idegen helyen történő éjszakázástól... Bár idővel megszokhatnák az új környezetet, de rövidesen úgyis el kell hagyniuk azt. Természetesen nagyon boldogok lesznek, amikor újra visszakerülnek a megszokott életterükbe és így a saját kerékvágásukba. Egy repülőút megítélésem szerint nagyon komolyan megviselné a ragdoll cica lelkiállapotát és különösen próbára tenné az idegeit. De hogy inkább egy macskapanziót javasolnék ehelyett? Hát nagyon nehéz döntés lenne, az biztos. Elgondolkoztam rajta mindenesetre.
Ha nem oldható meg, hogy otthon maradjon a saját megszokott környezetében, ahol esetleg naponta valaki párszor ránéz, friss ételt, vizet ad neki, egy kicsit beszélget (!) vele... akkor én személy szerint még mindig inkább a macskapanziót választanám, ahol mindenekelőtt alaposan körbejárnék, felmérném a terepet és megvizsgálnám a körülményeket.
A ragdoll e tekintetben nem hasonlítható a többi cicához, egészen máshogy éli meg az emberek szeretetét, máshogy ragaszkodik hozzá és a legtöbb fajjal ellentétben képes is átadni ezt a fajta érzelmi gazdagságát a mindennapok során. De csakis azoknak, akik hozzá a legközelebb állnak! Ha ez megszűnik valamiért, pl. mert a gazdik elutaznak, annyira fognak neki hiányozni, hogy a macska szó szerint depressziós lesz, nem lesz étvágya, szomorúan és leverten fog egy helyben gubbasztani egész álló nap, minden mozdulatában látszik majd, hogy búslakodik és nagyon nehéz időszak lesz az számára.
Persze ez máris egy fontos ellenérv lehet, hiszen ha így van, akkor inkább vigyük magunkkal, nem? - tehetnénk fel a kérdést. De az odautazás megterheli, az ottani környezete nem az általa megszokott lesz, ezen felül ott is sokat kell majd nélkülöznie a gazdáit... mire pedig esetleg feloldódna, jön majd a keserves visszaút. Ettől a sorozatos megrázkódtatástól én inkább megkímélnék minden ragdollt. Egy házimacskát nem érne ilyen lelki traumaként mindez, bár kétség nem fér hozzá, nekik is megterhelő lenne.

- Mi Cuppit csak autóval szállítottuk, de szörnyen megviseli, látszik rajta, hogy nagy stresszhelyzetbe kerül, valahányszor útrakelünk így. Az utóbbi években utólag is komoly mellékhatásai vannak nála az utazásnak, az elszenvedett stressz kézzelfogható az esetében. Így a legjobb, amit tehetünk, hogy reggel elmegyünk, este érkezünk, de nem visszük magunkkal, mert akkor csak "szenved". Régebben sem szerette az ilyesféle az utazásokat, Ő eleve nagyon otthonülő típus e tekintetben. És a legtöbb ragdoll szintén, bár ők is egyéniségek, így lehetnek ellenkező tapasztalatok is. Ami biztosan közös, hogy alapjában véve nem "igénylik" az ilyesféle programokat.

Ha kakil a cica... és hosszú a szőre....nem kell kivágni a fenekénél, mint a perzsáknak? Vagy ez nem probléma?
- A kakilás miatt nem kell kivágni a szőrét. Esetenként előfordul, hogy "valami" beleragad, de ritkán... Olyankor viszont papírtörlő, olló, orrokat befogni aztán nyissz-nyassz. Közben persze megesik, hogy óbégat és mocorog, ahogy a torkán kifér, de nem vészes a tortúra. Ha megfelelően táplálkozik, eleve nincs hasmenés, ami általában az ilyen gondot okozza. Azonban ettől eltekintve ez viszonylag ritka jelenség, így felesleges a bundaritkítás azon a terepen.

Neked melyik alom vált be?
- 14 éven keresztül a Cicográfia oldalon is bemutatott Vitacraft Compact Ultra almot használtuk. (Kérlek nézd meg az ott felsorolt eszközöket, kefék, tálak, doboz, amikre szükséged lesz, még a cica beszerzése előtt.) Ezen termék nagyker ára az utóbbi időben drasztikusan emelkedett, így a meglévő készletünk kiürülését követően áttérünk a Fressnapfban kapható Premiere Excellence zsákos kiszerelésű alomra. Kiváló minőség, pontosan olyan szemcsemérettel, nedvszívással és szagelzárással mint a másik, plusz ebben még egy kis diszkrét illatanyag is van, ami tartós, nem illan el.

Ha ismersz házi cicát, akkor mi a tapasztalatod, mi az alapvető különbség a ragdollok és a többi macska viselkedése között? Szobacicát szeretnénk, amelyik nem bontja le a lakást, de értelmes...
- A házi cicák viselkedése és a ragdollok magatartása között akkora a különbség, hogy arról egy kisebb könyvet is lehetne írni. Végül is ezért készült ez az oldal. Okvetlül olvasd el a Főoldalt (Minyáú!) és a Cicográfiát, abból sok mindenre fény derül. Ezen a Macs-kaparás oldalon is láthatók érdekességek a témában, de a lényegi kifejtés Fórumunk lapjain történik. Ha azt átbogarászod, talán nem is marad több kérdés.

- Természetesen kell egy méretes kaparófa és némi odafigyelés a nevelése során, akkor a cica nem fog semmiben kárt tenni. A lányok szolidabbak, kandúrt nem javasolok.

Mit tanácsolnál egy kezdő ragdollos gazdinak elsősorban?
- Hogy ne vegyen meg olyan macskát, aminek nincs köze a ragdoll fajtához, már külsőségében sem és így belső tulajdonságaiban sem. Alaposan körül kell járni a lehetőségeket, mert a legtöbb tenyésztőt csak a magas ár és az eladás sikeressége érdekli, a minőség, hogy mit ad át valójában, már nem. A legutóbbi nagy macskakiállításon nem is láttunk autentikus ragdollt, egyáltalán. Egy ketrecben kint volt ugyan pár fehér példány, de már nem kölykök voltak és ránézésre köszönőviszonyban sem álltak az általam oly régóta ismert fajtával.

- Számos ismerősömnek van olyan ragdollja, ami viccnek is rossz, mert még egy házimacska is inkább ragdoll, mint azok a szerzemények. Ennek ellenére nagyon szerethetők, de hát egy házi cica is az lehet. Attól, hogy 50 vagy 100.000-et adott érte valaki, még nem lesz a macskája ragdollosabb, csak egy egyszerű jöttment keverék. Ám aki előre odafigyel, azt utólag nagy meglepetés nem érheti. Számos fórumtagunk macskája nagyon fiatal, tőlük is lehetne tanácsot kérni beszerzés tekintetében.

- Legyen meg otthon minden a macskatartáshoz szükséges körülményekhez és minden eszköz már akkor, amikor a cica megérkezik és először körbejár. Ezeket Cuppi részletesen felsorolta a Cicográfiás oldalán. A fórumunkon pedig lehet alternatívákat látni alomtálra, kaparófára, kefékre, játékokra. Ám olyan, hogy valamit kihagyunk a felsoroltakból nem lehetséges, akkor annak (negatív) következményei lesznek vagy az állatra, vagy a lakásra és ránk nézve.

- Ne legyen egész nap egyedül, mert az kínzás rá nézve. A ragdoll a létező leggazdicenrikusabb faj, így nehezen tűri az egyedüllétet. Ha nem tudjuk megoldani, akkor pedig legyen egy testvérkéje és akkor együtt aggódhatnak otthon a sötétben, hogy mikorra ér már haza valaki.

Ha kiviszed sétálni, nem félted a FIP-től? Hiszen érzékenyebb a fajta...
- Már létezik a FIP (más olvasók kedvéért a Feline Infectious Peritonitis, azaz macskák fertőző hashártyagyulladása) ellen is védőoltás. Ha túlzottan félteném, akkor cipővel sem mernék bejönni az előszobába, vagy a macskát se merném kivinni a lépcsőházba, ahol cipővel járunk, hiszen oda is felhurcolattuk a vírust.
Nem oltattam FIP ellen a macskát soha, szerintem alaposan túl van lihegve ez a kérdés. Van jól működő immunrendszerük, a vírus pedig egy mutáns változatában lesz csak halálos, addig pedig olyan sok a "ha", hogy hűha. Vannak dolgok, amire azért oda kell figyelni: lehetőleg ne legyen egy kóbor macskatenyészet a kertünkben és ne legyen a fűben macskaürülék sehol (ez ellen könnyen lehet tenni a kóbor macskák távol tartásával), ne járjon más macskával közös alomtálba, ne egyenek közösen egy tálból más macskával, ne szagolhassa más macska fenekét, na nyalja annak bundáját. Ez esetben elhanyagolható a FIP veszélye, ahogy mi sem kapunk pl. papagájkórt, pedig gyakran van, hogy nem mosunk kezet minden mobiltelefon, billentyűzet, egér használat után vagy egy kilincs megfogását követően.

Mennyire bírja a meleget nyáron, a hőséget?
- Ahogy az emberek is bírják a 30-35 fokot. Nehezen. Nálunk ugyan van klíma, mert mi sem tudjuk elviselni a hőséget, de ez sok helyen gondot okozhat, ahol tartósan 27 fok fölé emelkedik hőmérséklet. A macska nálunk már azt is kitapasztalta, hogy milyen jó a hűvös és hogy hova célszerű feküdni a klímatizált területen, hogy a hűtött levegő még 4-5 méter távolságból se menjen rá közvetlenül, mert aztán meg nem győz prüszkölni. Ezért olyan helyre fekszik, ahol a hűtőhatás már koncentráltan érvényesül, de nem közvetlenül áramlik a környékére a levegő (pl. nappaliban egy üvegasztal alá). Így remekül átvészeli a nyarat, sőt, néha úgy kifekszik a napra, hogy forróra sütteti a bundáját a szoba közepén, miközben bent nincs 22-23 foknál több.


Köszönjük a gratulációt és kérlek mindenképpen alaposan olvasd el a honlapon már leírtakat, mert számos kérdésedre egyből választ kapsz majd, sőt, talán még többre is.Filemon
2013. április 12. 15:47

Kedves Cuppi Gazdi! Örömmel láttam, hogy az évek során összegyűjtött tapasztalataidat szívesen megosztod... Fontolgatjuk egy ragdoll cica jövetelét, de néhány közvetlen tapasztalatodra nagyon kíváncsiak vagyunk:
- Szerinted a ragdollok habitusa alkalmas arra, hogy akár egy külföldi útra is magunkkal vihessük nyaralásra? (Ha lesz cicánk, nem tudom kire hagyni két hétre, macskapanzióktól idegenkedek.)Te már utaztál vele?
- Ha kakil a cica... és hosszú a szőre....nem kell kivágni a fenekénél, mint a perzsáknak? Vagy ez nem probléma?
- Neked melyik alom vált be?
- Ha ismersz házi cicát, akkor mi a tapasztalatod, mi az alapvető különbség a ragdollok és a többi macska viselkedése között? Szobacicát szeretnénk, amelyik nem bontja le a lakást, de értelmes...
- Mit tanácsolnál egy kezdő ragdollos gazdinak elsősorban?
-Ha kiviszed sétálni, nem félted a FIP-től? Hiszen érzékenyebb a fajta...
-Mennyire bírja a meleget nyáron, a hőséget?
Köszönöm szépen a válaszod! Ahogy számodra Cuppi gazdagabbá tette az életedet... mi is reménykedünk, de felelősen szeretnénk dönteni... Köszönöm hogy segítesz!
A cicádhoz gratulálunk, népszerűsége kiérdemelt...
Üdv: FILEMONCuppi cica gazdija
2013. április 03. 15:42

Kedves Györgyi!

Nem tenyésztő vagyok, csak Cuppi gazdija.

Örülünk, ha tetszik a macsek és remélem ez nem csak a képekre és filmekre vonatkozik, hanem Cuppi írásaira is. :-) A kapcsolódó ragdoll fórumon gyakran jön szóba, hogy ilyen autentikus, fókabarna színű ragdollt milyen nagyon nehéz beszerezni itthon, mert 95%-ban csak sokadik generációs "ragdoll-házimacska" hamisítványok vannak forgalomban.

Egyik fórumtagunk a közelmúltban vásárolt ilyen Cuppi színű kiskandúrt magának. Őt kellene erről megkérdezni és "Herceg" képei is megtekinthetők odaát a Fórumunk cicapofákat tartalmazó oldalain. (Belépés Cuppi cica bal alsó képére kattintva.)Györgyi
2013. április 03. 15:03

Tisztelt Tenyésztő!

Nekem nagyon tetszik Cuppi cica. Szeretném megkérdezni, vannak-e jelenleg kiscicák, mennyibe kerülne egy kislány?
Helyileg hol vannak Önök?

Tisztelettel:

Nyiriné M. GyörgyiCuppi cica
2013. március 09. 23:11

Kedves Látogatóim!

Gazdinak szóltam, hogy jelzés érkezett a RAGDOLL FÓRUMUNK regisztrációjánál megjelenő megerősítő kóddal kapcsolatosan. Ezúton is köszönjük a bejelentést!

Gazdi kikapcsolta a levélszemetek megelőzésére létrehozott kódot, helyette egy számítási feladatot kell mostantól megoldani. Kipróbáltuk, működik.

A 2012. nyarán indult FÓRUM a bal alsó sarokban látható macskaképemre kattintva azonnal elérhető, de a www.cuppi.hu/forum cím beírásával is ugyanoda juthatunk.

Ha valakinek nem volt elég a honlapon látható képekből, filmekből, Cuppi és társai történeteiből, netán állategészségügyi - főleg macskatartási - tanácsokra, ötletekre vagy a fórumtagok hajmeresztő cicás történeteire kíváncsi, nézzen körül odaát is. Garantáltan lesz min szórakozni.

A FÓRUMRA bárki regisztrálhat, aki elfogadja és betartja a főoldalon elhelyezett szabályzatunkat.Elizabeth cica
2013. március 06. 22:36

Szép macsek,és jó dolgok vannak megörökítveMóni & Janó
2012. december 25. 19:36

Sziasztok, átböngésztük az oldalatokat, jót mulattunk. Nagyon szép Cuppi és persze Floki is. Puszi nektek!Cuppi cica
2012. december 17. 12:18

Kedves Zsófi!

A fórumra regisztrációt követően feltölthetők képek is (persze csak módjával, a fórumszabályok betartása nagyon fontos).

Az eddigi írásaink, a gyakran hajmeresztő cikkek és a mulatságos képek regisztráció nélkül is megtekinthetők a fórumban. (Regisztráció/Belépés nélkül minden csak időrendi sorrendben látható, azaz "leghátul" vannak a legfrissebb írásaink. Ha viszont egy regisztrált tag lép be, akkor legelöl vannak az új, friss cikkek és a rendszer jelzi is azon témákat, amikbe új tartalom érkezett.)Cuppi cica
2012. december 15. 19:42

Kedves Zsófi!

Örülök, hogy tetszik a weboldalam és köszönöm a kedves soraitokat. Ha alaposan elolvastátok a szöveges tartalmakat és esetleg további konkrét kérdésetek lenne, akkor kattintsatok rám a bal alsó sarokban és a Cuppi.hu FÓRUMBA léphettek.

Ott témákra bontva elolvashattok mindent, ami kérdésként a cicusokkal (főleg a ragdollokkal) kapcsolatosan eddig felmerült, illetve olyan különleges történeteket és tudnivalókat, amit érdemes tudni a macskákról, ha ragdollok, ha nem.
Mivel a Cicográfia oldalon már sok mindenről részletesen beszámoltam, nagyon fontos, hogy elsőnek azon menüpontot olvassátok el, mert a Fórumon már minden arra épül.

Ha az olvasáson felül a Fórumon hozzászólni, kérdezni is szeretnétek, akkor a Fórum-Szabályzat elfogadását követően regisztrálhattok és a meglévő kis közösségünkben minden konkrét kérdésre is választ fogtok kapni. Addig is szeretettel üdvözöljük a Cuppi.hu fórum résztvevőinek nevében a három macskátokat is. Szívesen látnánk róluk képeket is a hazai ragdoll fórumon.Zoltán
2012. október 27. 09:24

Nagyon aranyos minden!
Kakukk! ZoliGéza
2012. október 05. 15:46

Kedves Cuppi és gazdija!

Ügyes és fantáziadús honlapod van, jó sok illusztrációval )) Szétsimizném a bundidat, te nőstény ördög cica lány!!István
2012. szeptember 26. 07:46

Kedves Cuppi és Gazdi!

Nagyon tetszik mind az oldal, mind a rólad készült képek. Ha futja a szabadidődből szívesen készítek én is fotókat Rólad, persze ha a Gazdi is úgy akarja :-)Adrienn
2012. augusztus 18. 21:01

Kedves Gazdi és Cuppi !

Küldtem képet őfelségéről, a mi kis rongybabánkról, de a fórum úgy fest kicsit kihalt, mert napok óta nem került fel a bejegyzésünk :( pedig mi szívesen társalognánk :)
az oldal szuper, Cuppi pedig egy tündér :)Csilla
2012. július 08. 11:38

Kedves Gazdi és Cuppi!
Nagyon tetszett a honlap,és a képek különösen.
Cuppi nagyon aranyos,különleges cica és gyönyörű a kék szeme!
Én is ragdoll cicát szeretnék.
(kellemes nyarat Cuppi és gazdi)Anna
2012. július 01. 17:56

Kedves Gazdi és Cuppi!
De kár, hogy a fórum nem indult be.
Nekem nincs ragdollos ismerősöm, de ígyis rengeteg információhoz jutottam Tőletek. Mostmár szinte nincs is igazán kérdésem, annyira kiokosított a Gazdi.
Szemprobléma azóta (ko-kop.kop) nem volt.
A kérdések nagyon jók voltak, nem is aggódok azóta. Huzat lehetett.
Elnyerte tetszéseteket az én cicusom?
Kitartást a nagy melegben és jó egészséget kívánokAnna
2012. június 13. 15:10

Cuppikám! Add át köszönetemet a fórumért, remélem müködni fog.
A Gazdit még arra is bíztathatnád, hogy könyvet írjon, ha majd egyszer sok szabadideje lesz.
Addig pedig arra nógasd, hogy velünk társalogjon.
Ezentúl a fórumra írok és ha szeretnéd küldök képet is.
Légy Jó!Cuppi cica
2012. június 13. 11:25

Örömmel jelentem be, hogy a Gazdi megnyitotta a Ragdoll-fórumot a www.cuppi.hu/forum címen.

Mindenkit szeretettel várunk.Anna
2012. június 12. 07:18

Szia Cuppi!
De jó, hogy a szemeddel nem volt semmi gond!
Ne tudd meg milyen booooooooorzasztó dolog a szemcsepegtetés.
Minde hová jut, csak a legritkábban a szembe:)
Örülök hogy jól vagy, és ráadásul egy ideig a kozmetika is letudva.
Egy szemödök igazítás az én cicámra is ráférne:)
Becsüld meg nagyon a Gazdit, nagyon érti a dolgát.
És úgy mellékesen remekül ír.
Élvezd a szép időt és viselkedj rendesen:)Anna
2012. június 12. 07:09

Kedves Doki bácsi!
Másodszor is csak a jobb szem az érintet.
Reggel még minden oké volt. Aztán 10 óra körül hevesen dörgölni kezdte. Mivel a szemöldeke rendkivül dús, így egyrejobban bele is dörzsölte:( 1-2 perc akció után már ki sem tudta nyítni.
Semmi váladékozás, csak enyhén rózsaszínre váltott és kinyítni csak résnyire sikerült.
A 4. emeleten lakunk és imád az erkélyen kukkolni. Fújt egy kis szél az igaz.
Most nem vittem le a doktor nénihez, csak felhívam.
Azt mondta, hogy ha ugyanaz , mint múltkor akkor megint cseppegtessen 5 napig.
Mára már teljesen szép a szeme, nem váladékos egyaltalán.
Azt is mondta, hogy vegyek valami immunerősítőt a rendelőben.
Ma lemegyek cica nélkül és vásárolok, de hogy izlik-e az a nagy kérdés.
De mielőtt útra kelnék nagyon várom az Ön tanácsát és hálás köszönet az eddigiekért.
Annyira fájdalom volt látni a hunyorgó kis Vaksit, annyira kiszolgáltatott.
Szép napot, minden jót!Cuppi cica
2012. június 12. 00:15

Kedves Anna!

Köszönöm kérdésed, nagyszerűen vagyok, bár néha unatkozom. Floki cica mindig csak kerget, én pedig nem tudok nyugodtan füvet legelni. Tegnap nagy szőrkefélés, pedikűr-manikűr volt. Ezen wellness-kezelés után úgy éreztem magam, mint egy megkopasztott vizityúk. A kaparófát többször is megrohantam, hiszen újra ki kell fenni a karomcsonkokat. Most is onnan jövök.

A szarkák után a varjak is elszaporodtak odakinn a környéken; olyan éktelen lármázást csapnak, hogy hajnalban korábban ébredek. Huuuuááááhhh, miáááú... egy nagy ásítás és már megyek is a Gazdit kipofozni az ágyból. Aztán ha megettem a mini-kaja-adagot, megyek újra. 5 ébresztő a múlt heti rekordom, yippie! (Utána a Gazdi nappal már állva is elaludt.) Ám hiába! ELSŐ A BENDŐ.

A szememet illetően én is bandzsítottam ennyi idős koromban, olykor... főleg, ha 20 centiről fotóztak, vagy a szemeim közé lógattak egy hosszúfarkú, kopasz egeret...
Szerintem ezt idővel ki fogja nőni a kis szőrös.
Ám huzatot nem kaptam és kötőhártya gyulladásom sem volt.

Egyszer azonban megesett, hogy elkaptam a családi náthát és folyt az orrom, meg a könny is a szememből. Még orrcseppet is kellett kapnom, mert folyton szuszogtam. Jujj.... nem volt jó, hooork, röff.

Képek készülgetnek, de a Gazdi túl elfoglalt, türelmet kér. Majd jól megcsiklandozom a bajszommal az orrát, ha sokáig halogatja.

A kiscicádnak nyávogó üdvözletem küldöm. :-)Cuppi cica orvosa válaszol...
2012. június 12. 00:00

Cuppi cica orvosa válaszol, azaz előbb kérdez.

1. Kijárós a macsek?
2. Van más háziállat otthon?
3. Nem volt valaki beteg mostanság (pl. náthás) a családban?
4. A cicának mije piros? Kötőhártya-gyulladása van vagy csak véreres a szeme?
5. Mindkét szeme érintett vagy csak az egyik?
6. Váladékozik is a szeme?
7. Szokott kocsiban utazni?

- A kék szemű macskák érzékenyebbek.
- Kaphatnak kötőhártyagyulladást, ha mondjuk kiülnek az ablakba.
- A Tobradex 7 hónap alatt másodszori kúraként alkalmazva még nem minősül "rendszeresnek". Ha első alkalommal használt és gyorsan elmúltak a tünetek, akkor nyugodtan használható most is. Utána pedig vigyázni kell rá, hogy ne érje huzat.
- Az is lehet, hogy egyedileg érzékeny a cicus szeme.

Látatlanban ennyit sikerült összeszedni. A válaszok alapján szűkül a lehetséges megoldások köre. :-)Anna
2012. június 11. 13:45

Cuppikám!
Megint szükségünk van a tapasztalataidra.
Nektek ragdolloknak érzékeny nagyon a szemetek?
Kaptál már kötőhártyagyulladást pl. huzattól?
Mert az én Kincsem már 7 hónaposan másodszor hunyorog és piros a szeme.
Múltkor kaptunk rá Tobradex szemcseppet, dehát rendszeresen azért azt mégsem szeretném használni.
Szóval Te ezzel hogy állsz?
Az én cicusom szeme nem annyira égszínkék, mint a Tiéd. Emiatt talán gyengébb? És képzeld még kancsal is Szegény:)
Hogy vagy Cuppi ? Kéne már egy csomó új fotó Rólad. Ne hagyd a Gazdit lazsálni:)
Napsugaras szép napot NektekÁgi néni
2012. május 23. 11:18

Cuppikám, teljesen levettél a lábamról! Én ugyan hosszú évek óta élek távoli rokonaiddal közös háztartásban, de el kell ismernem, hogy Te minden szempontból fenségesebb vagy! Ez bizonyára első sorban származásodnak és külső adottságaidnak, de semmiképpen sem utolsó sorban szerető, gondoskodó gazdijaidnak köszönhető! Nyegürc a méreteidhez, Gonyár és Nyegürc az étkezési szokásaidhoz nagyon közel állnak. Ők is hasonlóan viselkednek az utazás alkalmával, de mindenképpen elmaradnak királyi ill. királynői megjelenésedtől. Ezért a kiemelt figyelemért megérdemlik odaadó szeretetedet, és teljesen normális, hogy az ébresztési procedúra alkalmával részedről kezdeményezett test-kontaktus eredményeként a legkiválóbb pástétomokkal kényeztetnek!
Remélem, amikor e soraimat olvasod, jól emlékezetedbe vésed, hogy rajongóid közé tartozónak számítok ettől a pillanattól, és ezt személyes találkozásunk alkalmával egy igazi fajtádra jellemző rongybabás, odaadó röfögős, horkolós dagasztós simogatás eltűréssel fogod visszaigazolni!Réka és János
2012. május 20. 22:08

Mi is becsülettel megcsodáltuk Cuppi cica képeit és elolvastuk mindennapjairól szóló összefoglalót! :-)

Kedves Zoltán és Orsolya! remélem nemsokára Gonyár cicáról is készül egy hasonló oldal!Orsi és Zoli
2012. május 20. 21:55

Cuppi cica meggyőzött minket! :-)
Nagyon szép cica, szép a bundája!

A hangja pedig tisztára a Gonyáré! :-)Anna
2012. május 19. 06:56

Jelentem Cuppi, hogy A-Z-ig elolvastam a Rólad szóló nagyon ötletes és szellemes irományait a Gazdinak. Végiggyönyörködtem a fotóidat és a videókat. Nagyon jól szórakoztam ez idő alatt és köszönöm Mindketőtöknek. Fantasztikus munka lehetett ez a nagyon igényes honlap.
Ha meg összejön a fórum is, az már tényleg csúcs:)
Addig is minden jót Nektek.Cuppi cica
2012. május 18. 20:19

Gazdi: Kedves Anna! :-) Az én véleményem az, hogy félhosszú és hosszúszőrű macsekokat egyáltalán nem kell fürdetni, így a ragdollokat sem. Soha! Általánosságban elmondható, hogy a macskákat megviseli az ilyesféle, nem várt beavatkozás, sőt az ellenkezés és erőltetés miatt kialakult stressztől a szervezetükben esetlegesen jelenlévő - amúgy háttérbe szorult, gyakran jelentéktelen - kórokozó, baktérium, vírus is felerősödhet, amíg az immunrendszer ideiglenesen legyengül az elszenvedett megrázkódtatástól. Egy fürdetést követően ezért történik annyi megbetegedés, nem pedig azért, mert az állat "megfázott".

A macskák a legtisztább szárazföldi állatok, ha megtehetik. Folyamatosan megújuló szőrméjükkel és rendszeres nyalakodásukkal, mosakodásukkal tökéletes munkát végeznek, emberi beavatkozás még a rövid szőrű példányoknál sem javallott. Egyes sznob TV műsorok, a modern marketing és a pénz az, ami gyakran azt a látszatot kelti, hogy bizony ezeknek az állatoknak is kijár és szükséges a vízi-kényeztetés, a cica-kozmetika, pedig ennek vajmi kevés köze van az igazsághoz. Arról van szó, hogy egyes emberek, embercsoportok túlmennek azon a bizonyos határon, amikor a saját maguk képére formálják kedvenceiket és pl. ruhákba bújtatják őket, evőeszközzel kell enniük vagy WC csészébe kell a dolgukat végezniük... Brrr.

Az ázott patkány effektust Cuppi is eljátszotta hajdanán. Kb. 1 éves korában combig landolt a fürdőkád vizében, amikor is a kád peremére ugorva nem tudott megállni a lendülettől. Megszokta ugyanis, hogy szinte mindig üres a kád és kedvére ki-be ugrálhat benne, ám akkor póruljárt. A fürdőszobából kivezető vizes tappancsnyomokra lettem figyelmes, melyek elvezettek egy felismerhetetlen, loncsos, csatakos szőrmókushoz. Elsőre fel sem fogtam, hogy Őfelsége van a vacogó szőrtömeg alatt. Aztán jött a törülköző. (Hajszárítót nem ajánlok, mert hasonlóan a porszívó közelségéhez, elviselhetetlen stresszforrás a cicusoknak.)

Cuppi ezen incidens óta mindig óvatosan közelíti meg a kád peremét. Egészen biztos, hogy az élmény maradandó volt számára.

Most meséltem Cuppinak, hogy micsoda bókokat kapott, és nagyon boldoggá tette. :-) A bundája nem csak látszatra szép, tapintásra is félelmetesen selymes és leírhatatlanul finom, puha. Semmit nem csináltunk vele azelőtt sem, és most sem, nincs titok, nincs kencefice. Még csak olyan ételt sem eszik, ami esetlegesen elősegítené a szőrzete minőségét, fényét. Nála ez egyszerűen genetikai örökség.

A héten végig nagyon elfoglalt voltam, de jó hír, hogy a FÓRUM oldal máris üzembe lett helyezve. Jövő héten szeretném megindítani a használatát, mint hazai Ragdoll fórum, de addig még át kell tanulmányoznom a lehetőségeit, irgalmatlanul összetett és bonyolult az adminisztrációja ugyanis.

Szép estét és dorombolós hétvégét kívánunk!

Cuppi és GazdiAnna
2012. május 15. 18:48

Cuppikám, lehet még egy kényes kérdésem?:)
Hogy állsz a fürdéssel?
Mert az én 7 hónapos Kincsemet még attól is óvom, hogy beleugorjon a kádba ha eresztem a fürdővizem. Az első héten bizony belepottyant és rémes volt az ázott kis patkány amíg elbújva megszárítgatta magát. Azóta nem is fürdött...
Szóval kérek tanácsot, hogy ha fürdesz akkor hogyan, milyen kozmetikumokkal. Esetleg a Gazdi kefélgetés közben használ valami kenceficét? Nagyon szép a bundád és igazán ápolt. Mi a titka?
Szép estét kívánok Neked és a Gazdinak.Anna
2012. május 14. 21:13

Cuppi add át a Gazdinak hálás köszönetemet. Ilyen részletesen és áttekinthetően még senki sem állt szóba velünk.
Miután rákérdeztem a nemedre, utánna újra olvasva már én is láttam, hogy ezzel indul az oldal. Elnézést:)
Kapkodva olvasok, de az új infokat ki is jegyzetelem.
Köszönöm mégegyszer.
Az én cicusom nagyon girnyó,pedig nem hagyom éhezni:)Én is Gourmet-eket adok neki, nyertem minden félét és most kedvére szagolgathatja. Mindenből 2 van, így most osztogatom.Cuppi cica
2012. május 14. 19:44

Ezúton szeretném megköszönni az eddigi hozzászólásokat és bejegyzéseket mindenkinek. A felmerült kérdésekkel és technikai témával kapcsolatban jeleztem a Gazdinak, az alábbiakban ő válaszol mindenre.
Éppen az előbb kaptam be egy elszemtelenedett sárga egeret, finom omlós volt. Azt hiszem, most jöhet a szürke. Mintha 2 szobával arrébb láttam volna valamerre...


Gazdi: Cuppi cica el is caplatott egérnézőbe, én pedig örömmel üdvözlöm az eddigi hozzászólókat és a jövőbeli olvasóinkat egyaránt. Szeretném megválaszolni az alábbiakban feltett kérdéseket, ötleteket.

- Igyekszem majd megtalálni a módját, hogy az oldalon további Cuppis beszámolók is megjelenhessenek és Őfelsége tovább mesélhessen, ha épp kedve tartja.
- A Ragdoll-fórum felvetése jó ötlet volt, meglátom, hogy milyen szoftvert tudok bekonfigurálni a célra. Addig is minden kérdésre szívesen válaszolok ezen oldal keretein belül.
- Cuppi nőstény cica és mivel ez fontos, a honlap főoldalán (Minyáú! menüpont) ezzel indul a bemutatkozása is. :-)
- Régóta tartja a "versenysúlyát", ami közel 4 kg össztömeget jelent; bár szerinte ebből 2 kg szőrbunda.


A TÁPLÁLKOZÁSRÓL
- A természetben élő macskáknál az étrend többnyire fehérjedús, ezzel együtt zsírban, valamint szénhidrátban viszonylag szegény. A fehérjetöbblet miatt emésztőrendszerük fokozott és egyoldalú megterhelésnek van kitéve, valahányszor egy nagyobb belakmározás történik. A fehérjék lebontására szakosodott enzimek előállítása különösen nagy energiát igényel a szervezet részéről (innen a sok alvás) és az anyagcsere hosszú évek alatt bizony nagyon komoly terhelést jelent a vesének. Ennek köszönhetően a cicusok (ha más betegség nem éri őket) rendszerint időskori veseelégtelenségben haláloznak el, ami nem egyféle működési rendellenesség, netán típushiba náluk, csak a "ragadozó életmódú táplálkozás" velejárója az esetükben. Ha ilyen gondjuk nem lenne, még jóval tovább is élhetnének.
- A macskaeledel gyártók évtizedes kutatások és gyakorlati megfigyelések alapján mára olyan minőségű és összetételű táplálékot készítenek kedvenceinknek, ami tökéletesen modellezi a számukra a természetben (sikeres vadászat esetén) elejtett zsákmányt: pl. egér, madár.
- A macskaételek két fő különböző kategóriára bonthatók: KONZERVEK és SZÁRAZTÁPOK.
- Összetételük az állatok életkora szerint is különbözik: FIATAL (1 éves korig), FELNŐTT, valamint IDŐSEBB kori formula (8 év feletti). Ma már a idősebb korosztálynak szánt megoldások is számos, tovább bontott összetételben kaphatók: öregedő, erősen öregedő, öreg és kövér, öreg és sovány stb. Mindig a megfelelő korosztályba tartozó ételt vegyük, ellenkező esetben hosszabb távon túlterhelhetjük az emésztőszerveket és az súlyos szövődmény(ek)hez vezethet.


KONZERVEK: Vannak a lefetyelős (szószban lévő) HÚSFALATOK és vannak a PÁSTÉTOMOK. Mivel a macskák fajtájuktól függetlenül is egyéniségek, önállóan döntik el, hogy mi ízlik nekik és mi nem.
Cuppi például nem eszi meg a szószos húsokat, legfeljebb lelefetyeli róluk a szaftot. Ellenben a pástétomokat imádja.

Egy KINTI életet élő macska rengeteget mozog, így az energiaigénye is fokozottabb, mint a lakásban tartottaké. Nem csoda, hogy kevésbé válogatósak, étvágyuk is jóval nagyobb. Részükre gazdaságos a méretesebb kiszerelésű fémkonzervek beszerzése. Ám oda kell figyelni a változatosságra, mert az állandóságot ők is megunhatják és aztán már csak "turkálnak" az ételben, mielőtt otthagyják. A konzervekből ezért is kapható annyiféle íz és összetétel. (A halasat nem ajánlom, nem fogják úgy szeretni, mint a szárnyasat, a nyulat vagy a marhát.)

A LAKÁSBAN tartott szőrmókoknak a kisebb (alutálkás, ill. mini fémkonzerves) változatok beszerzése az ideális. Ezek a macsekok kevesebbet mozognak, többet lustálkodnak, az étvágyuk is kisebb, ezért a felbontott minikonzervek is lassabban fogynak, ám hűtőben tartva többnyire kiürülnek, mielőtt megromlanának. Egy nagyobb kiszerelésnél ez nem kivitelezhető, kivéve ott, ahol egy falánk macskával élünk egy fedél alatt.

Cuppi kedvenc pástétomai a Purina gyártó Gourmet Gold finomságai, melyeken külön magyar felirat is jelzi, hogy pástétom. Nagyon sokféle ízben kaphatók. Ezen felül más gyártók pástétomai is gyakran kerültek neki terítékre (Sheba, Gimpet, Multifit, Felix) elkerülvén a monotonságot. Az az eledel, melynek tálkáján, nincs feltüntetve a pástétom vagy "pathé" szó, biztosan szószos falatokat tartalmaz! Az alutasakos (nem alutálkás!) kiszerelések pedig mindig szószos falatokkal vannak töltve. Cuppi jelenlegi menüje: Hill's I/D; Eukanuba I/D.

Sokan nem tudják, hogy a macskaeledelek között azért nincs disznóhús, mert a cicák attól megbetegszenek. Soha ne adjunk macskának disznóhúsból származó feldolgozott élelmiszert (pl. kolbász, párizsi, sonka), csak szárnyast, marhát, nyulat.


SZÁRAZTÁPOK: Vannak az általános száraztápok és vannak az egészséges életmódot elősegítő száraztápok.

A macska 1 éves korig (Junior korcsoport), kaphatja az életkorának kijáró általános száraztápokat felváltva. Cuppi régi kedvencei: Friskies; Kitekat; Whiskas.
Ezt követően váltsunk az egészséges életmódot elősegítő tápokra. Ilyenek például az alábbi célokra specializált variánsok:

- Egészséges húgyutak
- A gyomorban kialakuló szőrgombócok feloldásának, emésztésének elősegítése
- Könnyebben emészthető fehérjék, mint más száraztápokban
- Lepedék lerakódást és fogkőképződést hátráltató alakú és felületű darabok

Mit jelent az, hogy "egészséges húgyutak"? Azt, hogy az ilyen eledel, a vesétől kiindulva savas közeget teremtve megelőzi a húgyhólyagban a kristályok (apróbb kövek) kialakulását, növekedését. Ezek az ún. struvit kövek, melyek a nőstény macskáknál a rövid húgycső miatt viszonylag könnyen kiürülnek, ivartalanított kandúroknál azonban elakadhatnak és már rövid távon is nagyon súlyos gondokat okozhatnak.

Jellemzően 1 minőségi száraztáp nem csak egyféle célt szolgál, ám olyan univerzális eledel, ami egyszerre jó a húgyútra, plusz szőrgombócoldós, miközben még ultrakönnyen is emészthető, továbbá a szájhigiéniáért is tesz valamit stb-stb, nem lehet gyártani, így javasolt felváltva használni őket, akár naponta váltogatva; ezáltal elérhető a kívánt hatás. A legtöbb készítmény megegyezik abban, hogy a húgyutakat savasítja. (Ám figyelni kell rajtuk, hogy ez fel is legyen tüntetve! Pl. Urinary Health / Urinary Tract, 6.5 alatti PH.)

Cuppi kedvenc prémium száraztápjai: PetBalance Medica szinte minden; Royal Canin Intense Hairball, Oral Sensitive, Ageing +12; Animonda vom Feinsten. Jelenleg: Royal Canin Intestinal; Hill's I/D.

Ezen felül ha kedveskedni akarunk bajuszhuszárunknak, adjunk neki 4-5 szem "finomfalatot", pl. hetente-kéthetente 1-2 alkalommal, különösen akkor, ha jó cica volt. Mivel ezek a töltött nyalánkságok mások, mint az általuk megszokott szárazeledel, így elfogyasztásuk élvezetesebb lesz és különleges jutalomhatást fog kiváltani cicuskánk fejében. Cuppi kedvencei: Whiskas Temptations, Whiskas Anti-Hairball, Whiskas Dentabits.


VÍZ: Ha fokozottan odafigyelünk a macskánk egészségére, ne csapvizet adjunk neki, hanem tisztított vagy legalább szűrt vizet. Mindig álljon elegendő mennyiségű és friss víz a rendelkezésére és ha tehetjük, naponta 1-2 alkalommal cseréljük is azt.


RAGDOLL-PROBLÉMA: Bár nem csak ennél a fajnál megjelenő gond, a ragdoll - és a génállományban hozzá kapcsolódó fajták - különösképpen érintettek az időskori KRÓNIKUS HASNYÁLMIRIGY-ELÉGTELENSÉGBEN (Exocrin Pancreas Insufficientia). A 10 éves kor feletti - külsőleg észrevehetetlen - jelenség kialakulása ezen macskák elkényelmesedett életmódjával hozható kapcsolatba, de megfigyelhetően hajlamuk is van a betegségre. Szerencsére évi egy vérvétellel időben észlelhető a gond és így megelőzhető a hasnyálmirigy területeinek visszafordíthatatlan elhalása, ami pár éven belül megpecsételi egy állat sorsát. Csakúgy, mint az embereknél, a hasnyálmirigy működésével kapcsolatos bajok közvetlenül nem gyógyíthatók, egyedüli megoldás a szigorú diéta. Négylábú nyávogógépeinknél ez azt jelenti, hogy amennyiben a baj tizenegynéhány éves korban megjelenik, azt követően a gyalogszőrös már csak a nevesebb gyártók (Royal Canin, Hill's, Eukanuba) kifejezetten ilyen célra létrehozott, csökkentett fehérje és megnövelt szénhidrát tartalmú ételeit fogyaszthatja mind konzervből, mind száraztápból. Többé nem térhet vissza a korábbi eledelekhez.


Cuppi: Na kész, elég legyen most már a szövegelésből! Visszatértem. Kicsit mérges vagyok, mert nem lett meg a szürke egér. Vagy elbújt, vagy valaki elbújtatta. Most viszont itt fogok játszani (rohangászó egereket kell egy réten levadászni), úgyhogy elfoglaltam a számítógép előtti páholyomat és mancsba vettem az irányítást. Hogyhogy mivel? Hát egy vezeték nélküli műegérrel.
Nyau-nyaúú, harcra fel!! Osztagparancsnok, itt Cuppi tábornok, vétel....Dormi cica
2012. május 12. 18:16

Üdvözlet kedves öreg rokon! Miaúú..

Sajnos nekem még nincs ilyen szép bemutatkozó oldalam, de remélem valamikor nekem is lesz. Tetszik az oldal elrendezése, a sok ötletes menü és a csodálatos pofikád, ami a rengeteg képről rám bámul! :-)

Jó nyaúúú...ralást kívánok neked is...

Üdv: DormiAnna
2012. május 12. 15:02

Cuppi , Te lány cica vagy? És ha nem tolakodó a kérdés, akkor hány kiló vagy?
Milyen száraz tápot, és milyen más kajákat ajánlanál az én válogatós kiscicámnak?
1 éves ha majd lesz melyik R. C. esetleg a legjobb ragdolloknak?
Kérd meg a gazdit, hogy írja meg nekem:) sziaMacskamókus
2012. május 09. 23:15

Üdvözöllek Cuppi Cica!
Mondd, hol rejtőzködtél ezidáig a nagyközönség elől? Csupaszív gazdid végre kiemelt az ismeretlenség homályából, megggyőződésem, hogy mindnyájunk, akik itt Rólad olvasunk, nagy-nagy örömére! Ilyen elegáns, mi több, csodaszép cicára mint Te, ritkán lehet ám szert tenni!Látom, hűségedért viszonzásul szerető gazdid mindenféle földi jóval lát el Téged. És biztos vagyok benne, hogy ezt Te is meghálálod neki: elég csak játékos természetedet, máskor túláradó nyugalmadat említeni, melyekkel a mindennapok során gazdidat jólesően körülöleled. Kiváló példa vagy arra, miszerint aki szép az nem biztos, hogy buta is: hisz Nálad a pazar küllem nagyfokú intelligenciával párosul, ehhez nem férhet kétség. Kívánom, hogy még sok-sok éven át szerezz boldog pillanatokat a Téged olyannyira szerető gazdidnak!!!Kató
2012. május 09. 11:12

Cuppi! Igazan klassz cica vagy, es irigylesre melto a helyzeted! A bemutatkozasod nagyon tetszett, elveztem minden mondatat, a kepek pedig egytol egyig elragadok!Anna
2012. május 09. 07:48

Kéne egy fórum, nyíthatnál hiszen minden cicafajtának van már:)
Nektek ragdolloknak is kijárna egy kis kibeszélés..Anna
2012. május 09. 07:21

Szia Cuppi!
Egy 7 hónapos ragdoll kislányom van, és örülök hogy olvashattam milyen is az élet Veled. Máris megyek a 2-es számú keféért, mert olyanunk nincs. Sok mindent szeretnék még hallani Rólad.Kérd meg a Gazdit, hogy meséljen még.Marianna
2012. május 07. 21:28

Nagyon jól összeállított, csodálatos olvasmány.
Öröm volt végig nézni, és olvasni.
Gyönyörű vagy, de ezt Te is tudod.
További jó egészséget, és hosszú életet.Betettelek a könyvjelzőmbe a kedvencek közé.Szeretném, ha a jövőben az egyik rokonod velem élhetne.Jóska
2012. május 07. 16:50
Bár személyesen csak egyszer volt alkalmam látni és megsimogatni téged, az élmény azóta is élénken megmaradt bennem. Talán azért is, mert az én Bonifácom már csak a mobilom háttérképeként van velem.Cuppi cica
2012. május 5. 01:00
Ezennel hangos dorombolással felcsapom a Macs-kaparások vendégkönyvét. Előre is köszönöm a boldogító megnyilvánulásokat.